Ce este un aparat auditiv

În cabinetele Audionova, găsiți o gamă variată, cu cele mai inovative și performante aparate auditive provenind de la unul dintre cei mai prestigioși producători de proteze auditive din lume. Mai jos, veți găsi informații despre cele trei tipuri estetice de aparate auditive alături de tipurile și gradele de hipoacuzie pentru care se utilizează.

Tehnologia digitala a aparatelor auditive se clasifica în două tipuri:

Aparate Intraauriculare  – invizibile IIC și în ureche ITE și ITC

Aparate retroauriculare – receiver în ureche RIE și în spatele urechii BTE

Cei mai importanți factori în alegerea aparatelor auditive care se potrivesc nevoilor dumneavoastră de auz sunt:

Rezultatele bateriei de teste ce cuprind audiograma tonală și vocală din care reisese tipul și gradul hipoacuziei și impedansmetria – timpanograma și reflexul stapedian de unde reiese statusul urechii medii, stilul tău de viață, preferința pentru un anumit tip de aparat auditiv, dar și nivelul tău de dexteritate. Bazându-ne pe aceste patru elemente cheie, specialiștii noștri vă vor recomanda aparatele auditive care sunt cele mai “apropiate” nevoilor dvs. și care sunt gata să vă satisfacă cele mai exigente nevoi de auz, astfel încât să vă simțiți în fiecare zi mai încrezători și plini de viață.

Există trei tipuri principale de aparate auditive:

Invizibil IIC (invisible-in-the-canal)

Aparatele auditive invizibile folosesc tehnologie de ultimă generație și sunt personalizate astfel încât introduse în canalul auditiv extern, nimeni nu observă că purtați aparate auditive.
Aparatele auditive invizibile în canal sunt perfecte pentru utilizatorii care caută soluții de auz ultra-discrete. Sunt recomandate pentru hipoacuzii ușoare, medii și severe.

Intraauriculare ITE (in-the-ear)

Aparatele auditive intraauriculare sunt personalizate ca formă și mod de funcționare și obțineti confort imediat ce le utilizati. Deși aparatele auditive intraauriculare pot fi practic invizibile în canalul auditiv extern, sunt ușor de manevrat și oferă control din partea utilizatorulului în legătură cu funcționarea lor. Sunt recomandate pentru hipoacuzii ușoare, medii, severe și profunde.

Retroauriculare BTE (behind-the-ear)

Design-ul aparatelor auditive retroauriculare face ca acestea să fie discrete și confortabile: dimensiuni mici, forma lor urmează linia anatomică a pavilionului urechii, se găsesc într-o mare varietate de culori. Aparatele auditive retroauriculare se conectează printr-un tub transparent și subțire la olivă (piesa de ureche personalizata) pentru un auz perfect. Auzul cu aparatele auditive retroauriculare se controlează ușor datorită componentelor lor și sunt ideale pentru persoanele cu probleme de manevrabilitate. Sunt recomandate pentru hipoacuzii ușoare, medii ,severe și profunde.

Concepții greșite des întâlnite despre un aparat auditiv

Un aparat auditiv este destinat persoanelor în vârstă?

Deși nivelul de conștientizare a importanței auzului este în creștere, tot mai multe persoane au dificultăți în percepția sunetelor în medii acustice dificile, de la o vârstă destul de fragedă. Doar o treime din populația afectată de hipoacuzie are vârsta de pensionare. Majoritatea pacienților sunt la școală sau încadrați în muncă și aproape jumătate din persoanele hipoacuzice au sub 55 de ani. Protezele auditive sunt destinate tuturor, indiferent de vârstă, sex sau gen.

Un aparat auditiv este o investitie proastă?

Aparatele auditive moderne sunt încadrate în mai multe segmente de prețuri, iar ele pot satisface nevoile și bugetele tuturor pacienților. Luând în considerare consecințele psihosociale și economice negative ale hipoacuziei, costurile indirecte ale pierderii auzului sunt infinit mai mari decât costul unui aparat care va fi utilizat timp de mulți ani și care poate compensa aceste efecte negative. Viața se schimbă odată cu purtarea unui aparat auditiv, practic, vă “nașteți” din nou și redobândiți sunetele pierdute din viața dumneavoastră.

Un aparat auditiv „fluiera” și este zgomotos?

Este adevarat că un aparat auditiv care asigură amplificare acustică poate provoca feedback. Însă, datorită algoritmilor pentru eliminarea feedback-ului, aparatele digitale moderne pot oferi un nivel de amplificare făra acel feedback supărător. În plus, modurile DSP (Digital Signal Processing) nu doar amplifică sunetul, ci se adaptează mediului în care se află ascultatorul. Acestea conduc la o mai buna înțelegere în condiții dificile, la un auz confortabil în medii zgomotoase și la o bună calitate a sunetului atunci când se ascultă muzica.

Un aparat auditiv este mare și inestetic?

Aparatele auditive digitale moderne au un design ergonomic și sunt disponibile în mai multe modele, așa cum am arătat anterior. Cele mai recente modele au culori diverse și pot fi discret asortate cu, culoarea pielii sau a parului utilizatorului. Sunetul este transmis către ureche printr-un tub subțire și aproape invizibil. Proteza auditivă va face parte din viața dumneavoastră , vă însoțește pretutindeni, devenind parte integrantă din activitățile dumneavoastră zilnice.