Vreti sa stiti cat de bine auziti? Testati-va auzul! Audiograma tonala liminara va ofera raspuns la aceasta intrebare. Este un test simplu, nedureros, noninvaziv!
In timpul testarii veti auzi pe rand, la fiecare ureche in parte, sunete diferite ca intensitate si tonalitate si de fiecare data cand se aud, trebuie sa semnalizati. Rezultatul este chiar nivelul auzului dumneavoastra.

Audiograma tonala liminara

Audiograma tonala liminara este procedeul de baza, devenind procedura comportamentala standard pentru a descrie sensibilitatea auditiva. Comparand pragurile din conducerea osoasa cu cele din conducerea aeriana furnizeaza informatii fundamentale despre functia auditiva, monitorizeaza sensibilitatea auditiva pentru a detecta schimbarile intervenite in timp. In urma acestui test de auz, vi se vor recomanda aparatele auditive potrivite pentru dumneavoastra.

Examenul audiometric se realizeaza in medii fara zgomot (cabina insonora) cu ajutorul audiometrului. Inainte de inceperea testelor audiometrice trebuie indeplinite anumite cerinte din partea pacientului si din partea mediului in care se desfasoara testarea.

 • Pentru adulti si copii, auzul poate fi testat la orice varsta, iar pentru nou-nascuti , incepand din primele zile de viata.
 • varsta minima la care un test de auz poate fi executat se bazeaza pe concordanta dintre dezvoltarea somatica si cea psihica a pacientului si trebuie luata in calcul orice anomalie in dezvoltarea psihomotorie a pacientului (datorita riscului scaderii temporare a pragului pacientul nu trebuie expus la zgomot cu cel putin trei ore inainte de testare auz)
 • inainte de inceperea testului, trebuie cunoscute cateva date despre pacient si auzul acestuia
 • pacientul este asezat in cabina insonora astfel incat sa fie orientat cu profilul spre tehnicianul acustician-audioprotezist pentru a nu observa miscarile facute de acesta.
 • i se explica pacientului cum va decurge testarea
 • pacientul este instruit sa raspunda imediat ori de cate ori aude tonul, chiar si atunci cand are impresia ca doar aude sunetul si sa se opreasca atunci cand nu mai aude sunetul
 • modalitatea de semnalizare : apasarea pe buton atunci cand pacientul este perfect sanatos fizic si psihic; ridicarea unui deget; raspuns verbal (este ultimul raspuns acceptat pentru ca vocea poate modifica acustica conductului auditiv)
 • pacientul trebuie reinstruit daca semnalizeaza in absenta sunetului
 • inainte de testare se vor examina cu atentie conductele auditive
 • castile trebuie centrate pe meatele auditive externe, trebuie sa ne asiguram ca exista o presiune suficienta, pacientul trebuie sa scoata ochelarii si cercei,clame, cordelute.
 • vibratorul osos se plaseaza pe mastoida fara sa atinga pavilionul urechii si nu pe par
 • partile echipamentului care vin in contact cu pacientii trebuie curatate pentru a preveni transmiterea unor posibile infectii
 • pentru testare se utilizeaza tonuri pure, generate electronic, iar intervalele intre frecventele semnalelor testate este de o octava
  se incepe intotdeauna cu urechea cea mai buna
 • procedura de testare vizeaza frecventele reprezentative ale spectrului audibil uman: 1000,2000,4000,8000,1000,500,250,125 Hz, iar la sfarsit se retesteaza 1000 H z iar daca este nevoie se testeaza si frecventele intermediare 1500,3000,6000,750 Hz. La copii testam in principal frecventele:500,1000,2000,4000 Hz.
 • se testeaza separat auzul la fiecare ureche atat in conducere aeriana, cat si in conducere osoasa.
 • testarea in conducere aeriana se face la casti sau difuzor, iar in conducere osoasa cu vibratorul osos
 • dupa obtinerea pragurilor in conducere aeriana se cauta pragurile in conducere osoasa si se testeaza frecventele de 1000,2000,4000,1000,500, 250 Hz

Conditii din partea mediului

 • acustica incaperii; fara reverberatii
 • intensitatea sunetelor ambientale trebuie sa fie suficient de mica pentru a garanta ca semnalul test nu va fi mascat
 • nivelul de zgomot ambiental trebuie sa corespunda nivelelor
  stabilite de normele internationale.
 • Reabilitarea auditiva se va realiza in perfecta concordanta cu pierderea dvs. auditiva, cu protezele auditive personalizate.

Desfasurarea testarii

 • durata semnalului test este de 1,2 secunde. Daca se folosesc anumite variante de testare (sunet vobulat sau pulsat) acestea trebuie mentionat pe audiograma. Se prezinta ton pur la 1000 Hz la urechea mai buna la un nivel de intensitate situat sigur peste pragul presupus a pacientului; 30 dBHL pentru auz normal;
  60dB HL pentru hipoacuzie medie.
 • intregul procedeu de testare a auzului nu ar trebui
  sa dureze mai mult de 15 minute.
Audiograma tonala liminara in camp liber

Folosim, de asemenea, audiograma tonala liminara in camp liber cu aparat auditiv si fara aparat auditiv.
Eficacitea protezarii este verificata prin audiograma tonala liminara cu aparat auditiv. Testele sunt necesare atat pentru CAS, cat si pentru pacientul protezat si apartinatorii acestuia.

Mascarea

Daca exista riscul ca sunetul sa ajunga prin transcraniere si la urechea contralaterala se foloseste un test monoaural numit mascare. Audiograma tonala liminara in conducere aeriana cu mascare consta in determinarea pragurilor la o ureche in conditiile in care la urechea contralaterala este prezentat un zgomot de banda ingusta. Mascarea in conducere aeriana se realizeaza atunci cand exista diferenta mai mare de 40 dB intre pragurile din conducerea osoasa de la urechea buna si pragurile din conducerea aeriana de la urechea slaba.

Audiograma tonala liminara in conducere osoasa

Audiograma tonala liminara in conducere osoasa este un test ce consta in determinarea pragurilor de auz prin plasarea unui vibrator pe osul mastoidian.

Pragul de disconfort

Pragul de disconfort este un test care are o deosebita importanta in cazul pacientilor care vor purta aparate auditive. In cazul hipoacuziilor neurosenzoriale de tip cohlear domeniul dinamic – la normoacuzici (0-130dB) – este mult mai mic din cauza ca pragul de auz coboara iar pragul de disconfort urca datorita recruitmentului.

Audiograma vocala

Audiograma vocala este o metoda de masurare a capacitatii pacientului de a intelege cuvintele. Este foarte importanta atat in audiologie, cat si in reglarea aparatelor auditive . Ne ajuta in orientarea protetica si ne da informatii despre; curba de inteligibilitate daca este hipoacuzie de transmisie, hipoacuzie neurosenzoriala cohleara sau retrocohleara; alegerea urechii de protezat, optiunea de protezare auditiva bilaterala, adaptarea protetica si eficacitatea protezatii auditive.

Tipuri de audiometrie vocala:
 • la casti
 • in camp liber cu difuzor
Materialul fonetic folosit in audiograma vocala:
 • liste a cate 10 cuvinte care pot fi adaptate in functie de : varsta, nivelul de educatie al pacientului, dialectul vorbit de pacient
 • logatomi – cuvinte fara sens cu structura consoana – vocala -consoana
 • cuvinte monosilabice
 • cuvinte bisilabice
 • propozitii si fraze
Metoda practica:

Tehnicianul acustician-audioprotezist ii va explica pacientului ca va auzi o serie de cuvinte pe care el trebuie sa le repete. Audiograma vocala se incepe cu testarea urechii mai bune, se va face media aritmetica a pragurilor obtinute pe frecventele 500,1000,2000 Hz iar la aceasta valoare adaugam 7-13 dB pentru determinarea SRT-ului. Pacientului I se va prezenta o serie de cuvinte la intensitati care vor fi marite sau scazute din 10 in 10 dB. In final, se va trasa o curba care ne ajuta la stabilirea tipului de hipoacuzie exprimat in procente.

Parametrii audiometriei vocale

Pragul de recunostere a vorbirii (SRT) este nivelul la care 50% din materialul vorbit prezentat de catre examinator este corect recunoscut de pacient. Acest prag este obtinut marind nivelul vorbirii pana cand cand procentul de 50% cuvinte corect identificate este atins. Pentru aflarea SRT-ului se folosesc de obicei cuvinte bisilabice. Acestea fac ca recunosterea vorbirii sa fie mai usoara decat atunci cand se folosec cuvinte monosilabice. In mod normal valoarea SRT trebuie sa fie egala cu +/- 10dB comparativ cu media aritmetica a pragurilor din audiograma tonala liminara ATL.

In cazul in care valoarea SRT este mai buna decat media aritmetica a pragurilor in audiograma tonala liminara reiese o hipoacuzie neorganica ( pacientul simuleaza hipoacuzia).
Maximul de inteligibilitate este maximul de cuvinte intelese corect de catre pacient din materialul prezentat ( 100 %).
Minimul de inteligibilitate reprezinta minimul de cuvinte intelese corect.

Interpretarea audiogramei vocale

In functie de patologia existenta curbele din audiograma vocala pot fi diferite :

 • auz normal; curba are forma literei “S” cu un scor maxim de inteligibilitate de 100% cuvinte recunoscute la +10 dB peste prag.
 • Hipoacuzia de transmisie – curba are aceeasi forma de “S” ca auz normal insa va fi deplasata spre dreapta cu un scor maxim de inteligibilitate de 100%.
 • Hipoacuzia neurosenzoriala cohleara – curba va fi in platou cu un scor maxim de inteligibilitate sub 100%. Chiar daca crestem intensitatea pacientul nu va putea recunoaste mai mult de 80 % din materialul prezentat.
 • Hipoacuzia neurosenzoriala retrocohleara – curba va avea forma de clopot cu un scor maxim de inteligibilitate sub 100%, iar daca crestem intensitatea intelegerea vorbirii o sa scada.

Audiograma vocala poate fi considerata unul dintre cele mai bune instrumente din activitatea clinica. Masuratorile facute in audiograma vocala sunt folosite pentru a masura pragul intelegerii vorbirii, pentru a verifica sensibilitatea auzului, ajuta la diagnosticul diferential, evalueaza capacitatea de procesare auditiva centrala; audiograma vocala in camp liber verifica eficacitatea protezarii. (inapoi)

Rezultatul audiogramei pentru o hipoacuzie de transmisie

Rezultatul audiogramei pentru o hipoacuzie mixta

Rezultatul audiogramei pentru o hipoacuzie neurosenzoriala