O problemă de
interes mondial
Se estimează că 500 de milioane de oameni suferă de o formă de hipoacuzie. Se preconizează că acest numar va crește cu 200 milioane până in 2025.
Pe parcursul ultimilor 20 de ani, câteva studii europene au obținut rezultate variate în cercetarea hipoacuziei la adulți, în funcție de metodele aplicate. Conform acestor rezultate, statisticile privind hipoacuzia în Europa sunt următoarele:
16,9% din populația europeană suferă de hipoacuzie ușoară, 4,6% suferă de hipoacuzie moderată, 0,9% suferă de hipoacuzie severă sau profundă
În Statele Unite se estimează că 1 persoană din 10, sau aproximativ 29 milioane de persoane suferă de hipoacuzie.
Deloc surprinzător, incidența hipoacuziei crește odată cu vârsta. Institutul Regal Național la Surzilor (National Institute for Deaf People – RIND, 2003) a constatat că peste 90% din rezidenții Regatului Unit cu o vârstă de peste 80 de ani suferă de o formă oarecare de hipoacuzie. Totuși vârsta nu reprezintă singura cauză a hipoacuziei.
Hipoacuzia – consecințe
economice și psihosociale
Hipoacuzia este o afecțiune gravă care poate ridica probleme sociale și economice semnificative pentru persoane, familii și comunități.
Hipoacuzia – impactul economic
Numai o treime din persoanele hipoacuzice au vârsta pensionării. Majoritatea sunt fie școlari, fie încadrați în muncă. Cercetările din SUA au dezvăluit că hipoacuzia poate avea un impact negativ asupra veniturilor unei familii de până la, în medie, 12.000$ pe an, în funcție de gravitatea hipoacuziei. La adulți, în funcție de gravitatea sa, hipoacuzia îngreunează adesea obținerea și păstrarea unui loc de muncă. Atât copiii cât și adulții pot fi victimele stigmatizării și izolării sociale datorită hipoacuziei. S-a dovedit că hipoacuzia netratată afectează negativ relațiile interpersonale și familiale, poate conduce la instabilitate emoțională, pierderea respectului de sine și chiar depresii și paranoia. Hipoacuzia în stadii avansate poate pune viața în pericol, hipoacuzicul neauzind diferite sunete care semnalizează: alarma, zgomotul unei mașini care se apropie, claxon. Un studiu detaliat desfășurat în Statele Unite estimează că, în SUA, costurile sociale ale hipoacuziei severe sau profunde se ridică la 297.000$ per persoană de parcursul vieții persoanei respective. Cea mai mare parte din aceste costuri o reprezintă pierderea productivității muncii, estimată la 67% din costurile totale.
Hipoacuzia – impactul psihosocial
Hipoacuzia este un handicap invizibil. În cea mai mare parte din timp ea se dezvoltă încet și nedureros. Persoanele hipoacuzice trăiesc într-o lume în care ceilalți se așteaptă ca ele să audă normal. Ele pot fi ridiculizate, ignorate sau pot deveni țintă constantă a furiei și frustrării familiei, colegilor sau chiar a străinilor.
Pacienții pot nega existența problemei, devenind în același timp tot mai incapabili să înțeleagă conversații. Neînțelegerile afectează relațiile interpersonale atât în viața privată cât și la locul de muncă. Încercarea de a se preface că nu există nici o problemă supune pacienții unui stres semnificativ. Ei sunt predispuși izolării, temându-se de situațiile jenante. Impactul psihologic negativ în timp al hipoacuziei este evident. Cu cât mai gravă este hipoacuzia, cu atât mai mare este posibilitatea ca pacienții să sufere consecințe sociale negative precum stări de nervozitate, pierderea respectului de sine, instabilitate emoțională și chiar depresie și paranoia. Vestea bună este că, mulțumită progreselor tehnologice, aproape 95% din persoanele care suferă de hipoacuzie neurosenzorială pot beneficia de ajutorul oferit de modelele de aparate auditive existente.
OMS confirmă că aparatele auditive corect recomandate și instalate pot îmbunătăți capacitatea de comunicare pentru cel putin 90% din persoanele hipoacuzice.
Cercetările au dovedit că folosirea aparatelor auditive are un efect pozitiv asupra multor aspecte ale vieții:
- capacitate sporită de a câștiga venituri din munca (în special în cazurile grave de hipoacuzie)
- îmbunătățirea relațiilor interpersonale (în special în cazurile de hipoacuzie ușoară – moderata), inclusiv a relațiilor de intimitate și ameliorarea comunicațiilor disfuncționale
- reducerea discriminării la care sunt supuse persoanele hipoacuzice
- reducerea nervozității și furiei
- reducerea incidenței depresiei
- îmbunătățirea stabilității emotionale
- reducerea senzației de paranoia
- îmbunătățirea stării generale de sănătate și reducerea incidentei durerilor
- îmbunătățirea activităților sociale
Vestea proastă este că, în ciuda efectelor pozitive recunoscute pe care le au aparatele auditive asupra calității vieții, 75% din persoanele diagnosticate cu hipoacuzie aleg să nu facă nimic în privința asta! Doar un mic procent din persoanele care pot beneficia de aparate auditive și achizitionează unul (SUA, Canada 22-23%) deși ar trebui reabilitat auzul la ambele urechi atunci când hipoacuzia este bilaterală. Vârsta medie a persoanelor care poartă pentru prima oară un aparat auditiv este apropiată de 70 de ani, în ciuda faptului că majoritatea (65%) dintre persoanele cu hipoacuzie au sub 65 de ani și aproape jumătate din persoanele hipoacuzice au sub 55 de ani.
Cauze și consecințe pentru hipoacuzie
Există două cauze principale ale creșterii incidentei hipoacuziei la nivel global:
– expunerea crescută la zgomote excesive la muncă, în mediu și în timpul liber.
Hipoacuzia poate fi cauzată de probleme ale urechii externe, ale urechii mijlocii sau ale urechii interne. Pentru fiecare dintre ele, cauzele hipoacuziei sunt diferite.
– hipoacuzia progresivă cu înaintarea în vârstă, împreuna cu schimbările demografice ale populației îmbătrânite
Cauzele hipoacuziei în…
… urechea externă?
Printre problemele tipice se numără acumularea cerumenului și infecțiile canalului auditiv (de ex. „urechea înotătorului”).
… urechea mijlocie?
Perforarea timpanului, infecții sau lichid în urechea mijlocie și otoscleroză (calcifiere în jurul scăriței cu limitarea capacității de mișcare) reprezintă cauzele cele mai comune. Multe dintre problemele urechii externe și mijlocii pot fi tratate prin medicamentație sau chirurgie. Atunci când tratamentul este ineficient, hipoacuzia poate fi remediată cu aparate auditive.
… urechea internă?
Majoritatea problemelor auditive sunt provocate de vătămarea structurilor din urechea internă. Printre cauzele tipice se numără înaintarea în vârstă, expunerea excesivă la zgomot, medicamentație toxică pentru sistemul auditiv și râni la cap. De regulă, aceste procese nu sunt reversibile însă ele pot fi remediate într-o foarte mare masură cu ajutorul aparatelor auditive.
Gradul hipoacuziei în…
Între cele două extreme – a auzi bine și a nu auzi nimic – există mai multe grade de hipoacuzie. Majoritatea hipoacuziilor sunt ușoare sau moderate. Totuși, hipoacuzia ușoară nu este chiar „ușoară”: o pierdere auditiva de doar 25 dB ridică probleme semnificative persoanelor respective – de ex. ascultarea conversațiilor. OMS foloseste următoarea scară de hipoacuzii, pe baza căreia a emis recomandări privind tratamentul:
Gradele 2, 3 și 4 sunt considerate drept hipoacuzii cu reducere gravă a capacității auditive.