O problema de
interes mondial

Se estimeaza ca 500 de milioane de oameni sufera de o forma de hipoacuzie. Se preconizeaza ca acest numar va creste cu 200 milioane pana in 2025.
Pe parcursul ultimilor 20 de ani, cateva studii europene au obtinut rezultate variate in cercetarea hipoacuziei la adulti, in functie de metodele aplicate. Conform acestor rezultate, statisticile privind hipoacuzia in Europa sunt urmatoarele:

16,9% din populatia europeana sufera de hipoacuzie usoara, 4,6% sufera de hipoacuzie moderata, 0,9% sufera de hipoacuzie severa sau profunda

In Statele Unite se estimeaza ca 1 persoana din 10, sau aproximativ 29 milioane persoane sufera de hipoacuzie.
Deloc surprinzator, incidenta hipoacuziei creste odata cu varsta. Institutul Regal National la Surzilor (National Institute for Deaf People – RIND, 2003) a constatat ca peste 90% din rezidentii Regatului Unit cu o varsta de peste 80 de ani sufera de o forma oarecare de hipoacuzie. Totusi varsta nu reprezinta singura cauza a hipoacuziei.

Hipoacuzia – consecinte
economice si psihosociale

Hipoacuzia este o afectiune grava care poate ridica probleme sociale si economice semnificative pentru persoane, familii si comunitati.

Hipoacuzia – impactul economic

Numai o treime din persoanele hipoacuzice au varsta pensionarii. Majoritatea sunt fie scolari, fie incadrati in munca. Cercetarile din SUA au dezvaluit ca hipoacuzia poate avea un impact negativ asupra veniturilor unei familii de pana la, in medie, 12.000 dolari SUA pe an, in functie de gravitatea hipoacuziei. La adulti, in functie de gravitatea sa, hipoacuzia ingreuneaza adesea obtinerea si pastrarea unui loc de munca. Atat copiii cat si adultii pot fi victimele stigmatizarii si izolarii sociale datorita hipoacuziei. S-a dovedit ca hipoacuzia netratata afecteaza negativ relatiile interpersonale si familiale, poate conduce la instabilitate emotionala, pierderea respectului de sine si chiar depresii si paranoia. Hipoacuzia in stadii avansate poate pune viata in pericol, hipoacuzicul neauzind diferite sunete care semnalizeaza: alarma, zgomotul unui autovehicul care se apropie, claxon. Un studiu detaliat desfasurat in Statele Unite estimeaza ca, in SUA, costurile sociale ale hipoacuziei severe sau profunde se ridica la 297.000 dolari SUA per persoana de parcursul vietii persoanei respective. Cea mai mare parte din aceste costuri o reprezinta pierderea productivitatii muncii, estimata la 67% din costurile totale.

Hipoacuzia – impactul psihosocial

Hipoacuzia este un handicap invizibil. In cea mai mare parte din timp ea se dezvolta incet si nedureros. Persoanele hipoacuzice traiesc intr-o lume in care ceilalti se asteapta ca ele sa auda normal. Ele pot fi ridiculizate, ignorate sau pot deveni tinta constata a furiei si frustrarii familiei, colegilor sau chiar a strainilor.

Pacientii pot nega existenta problemei, devenind in acelasi timp tot mai incapabili sa inteleaga conversatii. Neintelegerile afecteaza relatiile interpersonale atat in viata privata cat si la locul de munca. Incercarea de a se preface ca nu exista nicio problema supune pacientii unui stres semnificativ. Ei sunt predispusi izolarii, temandu-se de situatiile jenante. Impactul psihologic negativ in timp al hipoacuziei este evident. Cu cat mai grava este hipoacuzia, cu atat mai mare este posibilitatea ca pacientii sa sufere consecinte sociale negative precum stari de nervozitate, pierderea respectului de sine, instabilitate emotionala si chiar depresie si paranoia. Vestea buna este ca, multumita progreselor tehnologice, aproape 95% din persoanele care sufera de hipoacuzie neurosenzoriala pot beneficia de ajutorul oferit de modelele de aparate auditive existente.

OMS confirma ca aparatele auditive corect recomandate si instalate pot imbunatati capacitatea de comunicare pentru cel putin 90% din persoanele hipoacuzice.

Cercetarile au dovedit ca folosirea aparatelor auditive are un efect pozitiv asupra multor aspecte ale vietii:

  • capacitate sporita de a castiga venituri din munca (in special in cazurile grave de hipoacuzie)
  • imbunatatirea relatiilor interpersonale (in special in cazurile de hipoacuzie usoara – moderata), inclusiv a relatiilor de intimitate si ameliorarea comunicatiilor disfunctionale
  • reducerea discriminarilor la care sunt supuse persoanele hipoacuzice
  • reducerea nervozitatii si furiei
  • reducerea incidentei depresiilor si a simptoamelor depresive
  • imbunatatirea stabilitatii emotionale
  • reducerea senzatiilor de paranoia
  • imbunatatirea starii generale de sanatate si reducerea incidentei durerilor
  • imbunatatirea activitatilor sociale

Vestea proasta este ca, in ciuda efectelor pozitive recunoscute pe care aparatele auditive le au asupra calitatii vietii, 75% din persoanele diagnosticate cu hipoacuzie aleg sa nu faca nimic in privinta asta! Doar un mic procent din persoanele ce pot beneficia de aparate auditive si achizitioneaza unul (SUA, Canada 22-23%) desi ar trebui reabilitat auzul la ambele urechi atunci cind hipoacuzia este bilaterala. Varsta medie a persoanelor care poarta pentru prima oara un aparat auditiv este apropiata de 70 de ani, in ciuda faptului ca majoritatea (65%) din persoanele cu hipoacuzie au sub 65 de ani; si aproape jumatate din persoanele hipoacuzice au sub 55 de ani.

Cauze si consecinte pentru hipoacuzie

Exista doua cauze principale ale cresterii incidentei hipoacuziei la nivel global:
– expunerea crescuta la zgomote excesive la munca, in mediu si in timpul liber.

Hipoacuzia poate fi cauzata de probleme ale urechii externe, ale urechii mijlocii sau ale urechii interne. Pentru fiecare dintre ele cauzele hipoacuziei sunt diferite.
– hipoacuzia progresiva cu inaintarea in varsta, impreuna cu schimbarile demografice ale populatiei imbatranite

Cauzele hipoacuziei in…

… urechea externa?

Printre problemele tipice se numara acumularea cerumenului si infectiile canalului auditiv (de ex. „urechea inotatorului”).

… urechea mijlocie?

Perforarea timpanului, infectii sau lichid in urechea mijlocie si otoscleroza (calcifiere in jurul scaritei cu limitarea capacitatii de miscare) reprezinta cauzele cele mai comune. Multe dintre problemele urechii externe si mijlocii pot fi tratate prin medicamentatie sau chirurgie. Atunci cand tratamentul este ineficient, hipoacuziapoate fi remediata cu aparate auditive.

… urechea interna?

Majoritatea problemelor auditive sunt provocate de vatamarea structurilor din urechea interna. Printre cauzele tipice se numara inaintarea in varsta, expunerea excesiva la zgomot, medicamentatie toxica pentru sistemul auditiv si rani la cap. De regula, aceste procese nu sunt reversibile insa ele pot fi remediate intr-o foarte mare masura cu ajutorul aparatelor auditive.

Gradul hipoacuziei in…

Intre cele doua extreme – a auzi bine si a nu auzi nimic – exista mai multe grade de hipoacuzie. Majoritatea hipoacuziilor sunt usoare sau moderate. Totusi, hipoacuzia usoara nu este chiar „usoara”: o pierdere auditiva de doar 25 dB ridica probleme semnificative persoanelor respective – de ex. ascultarea conversatiilor. OMS foloseste urmatoarea scara de hipoacuzii, pe baza careia a emis recomandari privind tratamentul:

Gradele 2, 3 si 4 sunt considerate drept hipoacuzii cu reducere grava a capacitatii auditive.