Proteza auditivă versus aparat auditiv

V-ați gândit vreodată care este diferența dintre o proteză auditiva și un aparat auditiv?! Aceeasi ca între o persoană hipoacuzică sau cu pierderi de auz. De fapt, nici una, conținutul este același, diferă numai denumirea. Chiar dacă apare sub diverse denumiri, proteza auditivă are același scop: să ajute o persoană cu pierderi de auz să își recapete auzul și viața.

Hipoacuzia, sau popular spus, surzenia își are rădăcinile din cele mai vechi timpuri, iar solutiile de astazi s-au transformat în era digitalizării sub denumirea de „aparat auditiv inteligent”. O proteză auditivă ajută simțitor o persoană hipoacuzică să își recapete auzul și să își continue viața normal. Ce înseamnă normalitatea pentru o persoană purtătoare de proteze auditive? O viață în care aude ce se întâmplă în jurul ei, comunică și se menține conectată la tot ceea ce se întâmplă.

Este o rușine să porți proteză auditivă?

Mit sau realitate?

O întrebare care a generat multe stigmatizări de-a lungul timpului. Chiar dacă sună dur, protezele auditive au devenit o necesitate. Milioane de oameni de pe întreg globul poartă zi de zi, proteze auditive, ceea ce demonstrează efectele benefice ale reabilitării auditive.

Cât de importantă este o proteză auditivă în viața unui hipoacuzic?

O proteză auditivă este esențială în viața unui purtător. Așa cum depinzi de o pereche de ochelari, la fel depinzi și de o proteză auditivă. Conștientizarea hipoacuziei este primul pas . După depistarea acesteia, protezele auditive îți oferă siguranța și satisfacția unui auz bun.

De ce două proteze auditive și nu o proteză auditivă?

Beneficiile purtării a două proteze auditive sunt resimțite integral de către hipoacuzici încă de la probarea aparatelor auditive.

 • Înțelegerea mai bună a vorbirii – folosind două proteze auditive în loc de una singură, auzul selectiv este realizat mai ușor, ceea ce înseamnă că te focusezi asupra conversației pe care dorești să o auzi. Studiile de specialitate, au demonstrat că persoanele purtătoare de doua proteze auditive în loc de una, înțeleg vorbirea și conversațiile mult mai bine decât cele purtătoare de o singură proteză auditivă.
 • Înțelegere mai bună a conversațiilor în grupuri sau în situații zgomotoase – inteligibilitatea este îmbunătățită în medii zgomotoase, atunci când porți două proteze auditive în loc de o proteză auditivă.
 • O mai bună localizare a sursei sunetului – În cadrul unui grup, localizarea îți permite să auzi proveniența sunetului, un beneficiu al purtării a doua proteze auditive în loc de o singură proteză auditivă. De asemenea, te ajută să identifici mașinile care trec pe lângă tine sau unde se joacă nepoții tăi. În orice situație, te vei descurca purtând două proteze auditive,
 • Calitate superioară a sunetelor – atunci când asculți muzică la un sistem stereo, folosești ambele boxe ca să obții cel mai natural sunet posibil. La fel se poate spune și în cazul protezelor auditive. Folosind două proteze auditive, crești aria de ascultare de la 180’ la 360’. Acest mediu de ascultare asigură un echilibru superior și o calitate de exceptie a sunetelor.
 • Auzul este activ purtând două proteze auditive – studiile de specialitate au demonstrat că purtând o singură proteză auditivă, auzul este afectat și își pierde abilitatea de a înțelege și a auzi la urechea la care nu poarta proteze auditive.
 • Recuperându-ți auzul, ascultarea devine mult mai placută cu o a doua proteză auditivă.
 • Echilibrarea auzului – purtând două proteze auditive îți reapare senzația de echilibru în recepție, cunoscut ca efect stereo, în timp ce purtând o proteză auditivă se crează o senzatâție de ascultare într-o singură ureche.
 • Confort sporit în medii zgomotoase – volumul este dat la minim când purtați două aparate auditive. Toleranța este ridicată la sunetele puternice.
 • Reducerea zgomotelor de fond și a fluieratului
 • Ameliorarea tinitusului – mai mult de 50% dintre persoanele cu zgomote în urechi au simțit o diferență purtând două proteze auditive în loc de o proteză auditivă.
 • Satisfacerea purtătorilor de proteze auditive – un procent de 90% din purtătorii de doua proteze auditive se declară mulțumiți de cum aud folosindu-se de două proteze auditive.

Info

Așa cum ne folosim ambii ochi să vedem clar, ai nevoie de doua urechi să auzi clar. Înainte sa decizi sa achizitionezi o proteză auditiva, încearcă două proteze auditive și vei simți diferențele și beneficiile oferite de protezele auditive.