Aveti ameteli si nu stiti cauza? Audionova dispune de echipamente de ultima generatie pentru diagnosticarea obiectiva a tulburarilor de echilibru si vertij. Testarea este simpla si rapida, iar ametelile nu vor mai fi o problema.Vestea buna este ca ameteala se poate trata dar important este sa va adresati specialistilor din cabinetele Audionova. Ameteala este pe locul 2 intre cele mai comune simptome de care oamenii se plang atunci cand merg la medic 40% dintre adulti sufera de ameteala dar din fericire majoritatea cauzelor sunt detectabile si tratabile cu ajutorul aparaturii sofisticate. Sistemul vestibular stabilizeaza corpul in spatiul tridimensional in care acesta evolueaza si contribuie la perceptia stabila a acestuia. Functia vestibulara se realizeaza prin intermediul celor trei canale semicirculare, a utriculei si saculei. Canalele semicirculare percep miscarile de rotatie ale capului. Utricula si sacula constituie sistemul otolitic care percepe miscarile liniare ale capului, aduc informatii despre presiune, respectiv inaltime sau adancime.

Sistemul vizual si aparatul proprioceptiv au si ele un rol important alaturi de sistemul vestibular propriu-zis. Cand capul este rotit, canalele semicirculare sunt stimulate, dar si imaginea vizuala a mediului inconjurator se deplaseaza stimuland caile vizuale optochinetice. Muschii gatului codeaza de asemenea o informatie sinergica.

Sindromul vestibular

mai este cunoscut si sub denumirea de sindrom vertiginos si este constituit din totalitatea manifestarilor patologice cauzate de afectarea nervului vestibular (care este raspunzator, in principal, de mentinerea echilibrului). Sindromul vestibular poate fi de tip iritativ sau distructiv si se manifesta printr-o multitudine de semne si simptome:

 • vertij (senzatie de miscare a obiectelor in jur; miscare giratorie);
 • ameteala (senzatie de nesiguranta, vedere in ceata, tremuratul obiectelor, vedere intunecata);
 • acufene (zgomote in urechi);’
 • senzatie de plenitudine auriculara, de ureche plina;
 • auz fluctuant, cu perioade de scadere a auzului;
 • greata, anxietate.

Semne:

 • nistagmus (miscare a globilor oculari, care, insa, este vizualizata doar la anumite miscari si pentru a carui caracteristici este nevoie de un examen medical; nu se observa de catre o persoana neavizata);
 • semne de iritatie a nervului vag (apar doar in criza) – voma, puls incetinit, paloare, transpiratii;
 • deviatii ale anumitor miscari ale corpului.

Sindroamele vestibulare

au o anumita clasificare si prezinta caracteristici speciale, in functie de care parte a nervului vestibular este afectata.

Sindromul vestibular periferic este un sindrom care se caracterizeaza prin triada vertij, zgomote in ureche si scadere a auzului. Vertijul apare in crize cu durata de secunde, minute, ore (mai rar). Mentinerea echilibrului este imposibila, iar inchiderea ochilor accentueaza acest dezechilibru si sunt prezente senzatia de voma, uneori chiar voma cu paloare, transpiratii si scadere a frecventei pulsului.

Afectiunile cele mai frecvente care sunt insotite de sindrom vestibular periferic sunt:

 • boala si sindromul Meniere;
 • labirintita, insotita de o supuratie otica;
 • postoperator;
 • toxic, cand se coreleaza cu administrarea de Kanamicina (antibiotic) .

In sindromul vestibular central, clinic este prezenta doar starea de ameteala , care este inconstanta, este aproape continua, iar senzatia de dezechilibru si instabilitate nu este insotita de senzatia de rotire a obiectelor in jur.

Dezechilibrul este important, dar inchiderea ochilor nu il creste in intensitate ca in sindromul vestibular periferic. De asemenea, foarte important de precizat este ca pot apa, zgomotele in ureche sau fenomenele mentionate in descrierea generala.

Afectiunile in care putem regasi acest sindrom sunt:

 • leuconevraxit (scleroza in placi);
 • tumorile cerebeloase, anevrismele bulbare;
 • insuficienta vertebro-bazilara din spondiloza cervicala;
 • tromboza arterei cerebrale.

In tulburarile de echilibru si vertij , aparitia miscarilor sacadate ale globilor oculari, cunoscute sub denumirea de nistagmus ne ofera informatii esentiale despre cauza si locul afectarii sistemului vestibular

Inregistrarea acestor miscari poate fi realizata cu ajutorul unor ochelari special conceputi in acest scop.

Testul se numeste Videonistagmografie ( VNG)

Acest echipament permite vizualizarea permanenta a miscarilor globilor oculari in timp real.

Light bar – Dispozitiv special cu fixare vizuala

Testul sacadelor – rezultate normale

Videonistagomgrafia

este utila pentru diagnosticarea obiectiva a tulburarilor vestibulare de tip central (prin afectare neurologica)

Testele vestibulare

Scopul: evaluarea functionalitatii sistemului vestibular si a reflexului vestibulo- ocular

Testul sacadelor are ca scop examinarea abilitatii subiectului de a face miscari rapide ale globilor oculari cand priveste inapoi si inainte la diferite tinte vizuale in plan orizontal

Testul sacadelor – rezultate anormale – sacada intarziata

Testul sacadelor – rezultate anormale – sacada lenta