Urechile noastre

Actionează ca un radar care captează sunetele venite din direcții multiple. Structura complexă a fiecărei urechi procesează sunetele și le transmite către creier unde sunt interpretate. Să luăm, spre exemplu, sunetul unui camion care se apropie: cea mai apropiată ureche primește semnalele sonore ceva mai devreme decât cealaltă ureche și la o intensitate mai mare. Procesând aceste informații acustice fine provenite de la fiecare ureche, creierul are capacitatea să calculeze direcția din care vine camionul și de asemenea ne poate “spune” cu aproximație cât de aproape este.

Timpanul

Urechea internă

 

Cateva dintre avantajele oferite de două urechi sănătoase:

  • Ajută la o localizare excelentă a sursei sunetului
  • Oferă o înțelegere mult mai ușoară a discuțiilor în mediu zgomotos
  • Calitate bogată a sunetului

 

Funcțiile urechii:

Urechea este un organ foarte complex, format din trei părți: urechea externă, urechea medie și urechea internă. Din urechea internă, nervul auditiv transmite informația creierului pentru a fi procesată.

 

Urechea externă

Este formată din pavilion, canalul auditiv extern și timpan. Captează și conduce sunetele din mediile externe în sistemul auditiv. Pavilionul ajută la captarea undelor sonore și canalul auditiv extern le direcționeaza către timpan.

Urechea medie

Este o cavitate plină cu aer, ce conține cele mai mici oase din corpul omenesc – ciocan, nicovală și scăriță. Acestea sunt conectate de timpan la un capăt și de o membrană subțire ce acoperă urechea internă la celalalt capăt. Urechea medie este conectată la nasofaringe prin trompa lui Eustache care menține presiunea aerului din urechea medie la nivelul mediului extern.

Urechea internă

În urechea internă informația auditivă este procesată de cohlee, în timp ce informația cu privire la echilibru este procesată de canalele semicirculare. De-a lungul întregii lungimi a cohleei, care este plină cu un fluid, se află celule mici ciliate. Aceste celule sunt îndoite atunci când fluidul din cohlee este mișcat de undele sonore transmise de către oscioarele din urechea medie. Acest lucru declanșează o reacție chimică și activează terminațiile nervoase corespunzătoare. Astfel, acestea transmit mesajele porțiunii din creier responsabilă cu interpretarea undelor sonore.

Caracteristicile acustice ale analizatorului auditiv

Urechea externă și urechea medie au ca rol fiziologic asigurarea transmiterii mesajului sonor spre structurile urechii interne. Este un proces pur mecanic la acest nivel.

Urechea externă, în afara rolului său de protecție a membranei timpanice contra agresiunilor din mediul exterior, are rol în localizarea și amplificarea sunetelor.
Pavilionul urechii poate avea rol în localizarea sunetelor și de amplificare selectivă a unor frecvențe. Pavilionul urechii colectează și dirijează undele sonore spre conductul auditiv extern. La unele animale pavilionul urechii este mobil în anumite directii, putându-se mișca la fel ca o antenă radar pentru a percepe cât mai bine direcția și distanța sursei zgomotului. Studiile arată influența unghiului de incidență a undelor sonore asupra nivelului de presiune acustică măsurată la intrarea în conductul auditiv extern, astfel putând varia între 6 și 12 dB. Undele captate de pavilion sunt transmise pe calea aeriană prin conductul auditiv extern către timpan. Conductul auditiv extern joacă de asemenea un rol destul de important în amplificare, el determinând o amplificare de 10 -15 dB.

Urechea medie

Urechea interna

Urechea Medie

Timpanul

Este pus în mișcare de undele acustice, transmite vibrațiile sale ciocănelului, are un grad redus de inerție ceea ce face ca mișcările lui să se oprească imediat ce excitantul sonor nu mai acționează. Acesta funcționează ca un rezonator care vibrează la modificările de presiune determinate de undele sonore și transmite vibrațiile lanțului de oscioare din urechea medie (ciocan, nicovală, scărița).
Lanțul de oscioare nu are numai rolul de a transmite vibrațiile prin mușchiul ciocanului (tensor timpani) și cel al scăriței (stapedius) contribuie și la modificarea intensității sunetelor:

  • contracția mușchiului ciocanului diminuează amplitudinea vibrațiilor prea puternice astfel încât se poate reduce tăria sunetelor cu 30-40dB;
  • contracția mușchiului scăriței amplifică sunetele prea slabe, acest mecanism intervine și în adaptarea auzului;
  • Articulațiile dintre aceste oscioare sunt astfel dispuse, încât mișcarea mânerului ciocanului determină o mișcare în același sens al tălpii scăriței, care se sprijină pe membrana care obstrucționează fereastra ovală și care, la rândul său, modifică presiunea lichidului din urechea internă.

În condiții normale transmisia undelor sonore spre urechea internă se efectueză prin sistemul timpano-osicular.
Celelalte două căi de transmisie (prin mediul aerian al casei timpanului sau prin conducerea osoasă) nu joacă un rol important, în condiții normale.
Dar, tocmai de aceea acuitatea auditivă se micșorează, dar nu dispare atunci când timpanul este perforat sau distrus, precum și când astuparea trompei lui Eustachio, urmată de reabsorbția aerului din cavitatea timpanului, modifică presiunile exercitate pe cele două fețe ale membranei, diminuând astfel amplitudinea vibrațiilor. În schimb, dacă și lanțul osicular este anchilozat, atunci se ajunge la o diminuare a auzului putând merge până la cofoză.
Funcția esențială a urechii medii este de a realiza o adaptare de impedanță între mediul aerian al urechii externe și mediul lichidian al urechii interne.
Membrana timpanului este alcătuită din fibre elastice pe a cărei suprafață, orice frecvență între 20-20.000 Hz/sec își găsește zona de vibrație și prin oscioarele auditive cu ciocanul lipit de partea internă a timpanului, vibrația este transmisă mai departe la urechea internă (labirintul) prin fereastra ovala lipită de talpa scăriței care pune în vibrație lichidul pâna în canalul timpanic al melcului (rampa timpanică).
Vibrațiile se transmit în lungul canalului vestibular până la vârful lui și apoi prin canalul timpanic vibrațiile ajung la fereastra rotundă (acoperită de o membrană) prin care ele se pierd în spațiul urechii medii care va comunica prin trompa lui Eustachio cu faringele.
În canalul cohlear al urechii interne, vibrațiile determină prin rezonanță vibrarea unei părți a organului lui Corti.
Excitațiile mecanice ale celulelor în ritmul vibrației se transmit în dendritele celulelor nervoase din ganglionul lui Corti. Deci, la nivelul melcului se găsesc celulele senzoriale auditive care transforma energia sonoră în impulsuri nervoase ce sunt conduse pe căile nervoase auditive la scoarța cerebrală (lobul temporal), unde are loc formarea senzației auditive.
Când scărița intră în vibrație are loc presarea și relaxarea perilimfei din rampa vestibulară care prin helicotremă (locul în care se face comunicarea între rampa vestibulară și rampa timpanică) transmite mai departe presarea și relaxarea endolimfei. Totodată perilimfa bombează și membrana ferestrei rotunde care este la periferia rampei timpanice. Când se produce presarea perilimfei are loc bombarea și relaxarea membranei bazale de către perilimfa rampei timpanice.
Cilii celulelor senzoriale auditive, au capacitatea de a sesiza orice mișcare pe care dendritele o transmit ganglionului spiral Corti. Aceasta constituie recepția primară a auzului în care vibrațiile sunt codate în impulsuri nervoase mai intense sau mai puțin intense ca răspuns la vibrațiile sonore receptate din exterior.

În cortex, zona în care ajunge calea auditivă este localizată în principal în circumvoluțiunea superioară temporală.

Există două zone corticale:

  • o zonă corticală auditivă localizată în regiunea temporală care are fibre de la nivelul corpului geniculat median;
  • o zonă corticală de asociație auditivă localizată în special în cortexul parietal și care primește impulsuri atât de la aria auditivă centrală cât și de la ariile talamice adiacente corpului geniculat.

Sunetele joase sunt receptate în aria primară auditivă în partea anterioara, sunetele înalte sunt receptate în porțiunea posterioară a ariei primare auditive. Cortexul trimite periferic la toate nivelurile analizatorului auditiv fibre centrifuge care reglează nivelul de sensibilitate al acestor relee, întărind recepția pentru ceva nou, interesant sau slăbind pentru ceva neimportant și lipsit de noutate (procese inhibitorii).
Altfel spus o persoana se poate concentra asupra unui sunet particular respingând în acelasi timp altele (un solist, o melodie).
Urechea omului este o structură complexă, de o sensibilitate uimitoare. Ea nu reprezintă doar organul auzului, ci, totodată, ne permite să fim conștienți de poziția și de mișcările capului nostru, precum și de directia gravitației, contribuind astfel la simțul echilibrului și mișcării și la capacitatea noastră de a executa mișcări liniștite, coordonate.

Acum că ai aflat mai multe despre cum auzim, poți face o programare pentru o testare de auz chiar aici.