Persoanele cu pierderi auditive asteapta ani de zile decid ca este momentul sa actioneze. Specialistii din domeniu considera aceasta idee o stigmatizare, si datorita faptului ca aparatele auditive erau mari, si nu atat de performante la nivelul celor de astazi.

Aparatele auditive s-au schimbat dramatic din 2010 pana astazi, cele cu functia wireless au revolutionat domeniul audiologic. Acestea au devenit invizibile,  de incredere, usor de folosit , iar conexiunea Bluetooth a devenit una dintre caracteristicile de baza.

Povestea incredibila a politistului Dan Carione

Politistul Dan Carione, a reusit sa transforme deficienta de auz intr-o poveste incredibila, inspirationala pentru persoanele aflate in nevoie. Ofiterul de politie Dan Carione a revolutionat politica din domeniu, astfel incat o persoana cu pierderi auditive sa poata munci in continuare fara a simti constrangeri si izolare din partea celor din jur.

Ofiterul Carione, rezident al localitatii Dyker Heights,si-a pierdut auzul la urechea dreapta in 1996 datorita unor schimburi de focuri cand era prezent la datorie.

Si-a pierdut auzul aflat la datorie

„Atat eu, dar si partenerul meu , ne-am descarcat armele”, spune el, amintindu-si de accident. „Colega mea a descarcat arma la cativa centimetri de urechea mea dreapta.Dupa asta, am trait 8 ani de zile cu deficienta de auz. Dupa ce am fost promovat ca inspector , am fost transferat repede pe o alta pozitie in Queens , si am fost nevoit sa lucrez exact langa intrarea din orasul  Long Island cu Podul Queensbro.”

Aceasta locatie era situata  la 10m de sinele de cale ferata, trenurile veneau si plecau la cateva minute, deficienta de auz s-a accentuat mai mult. Asa incat, la 40 ani, politistul Carione a zis ca este momentul sa isi cumpere aparat auditiv.

Dan Carione si-a cumparat aparat auditiv

„Mi-am cumparat aparate auditiv si la inceput departamentul m-a sustinut foarte mult”, explica el. „Purtam aparatul auditiv si lucram bine”. Totusi, cand voia sa mearga pe teren, era chemat si i se spunea de catre unul dintre superiori:  „Imi pare rau, dar mi s-a spus ca nu te pot trimite din nou pe teren, va trebui sa te pensionezi. „ Vestea a cazut ca un fulger pentru ofiterul de politie, iar imboldul resimtit a fost sa isi faca singur dreptate.

Chiar daca avea 50 ani si purta aparate auditive, a refuzat doi ani ideea de pensionare, si ducea o lupta in fiecare zi sa ramana la locul de munca .

Exclus si izolat din cauza aparatului auditiv

In fiecare zi, simtea pe propria-i piele excluderea si izolarea colegilor, superiorilor, desi tot ceea ce isi dorea era sa munceasca in continuare. A decis ca este momentul sa actioneze legal si sa i se acorde dreptul la munca.  A dat in judecata NYPD (New York Police Departament) si statul New York pentru discrimarea persoanelor hipoacuzice ce poarta aparate auditive.

A dat in judecata autoritatile

Primul raspuns primit din partea NYPD (New York Police Departament, a fost urmatorul, dupa cum el marturiseste: „Mi-a transmis ca aparatele auditive erau invechite”. Dupa 4 ani de judecata,statul New York impreuna cu NYPD (New York Police Departament)  s-au hotarat sa solutioneze cazul.

Desi sustinerea lui Carione pentru aparatele auditive nu era ceva ce trebuia sa faca , el a imbratisat provocarea. „ Eram ingrijorat sa ma intorc la munca, sotia mea era gravida in  9 luni, si fiica mea avea 4 ani, si sa nu mai pun la socoteala criza economica , asa incat am inceput aceasta lupta.”

Solutionarea  a fost sa il accepte la locul de munca , fara schimbarea sistemului, ceea ce lui Dan Carione i s-a parut o nedreptate fata de sustinerea lui.

Pentru a ajunge la un acord cu ofiterul de politie Carione, NYPD(New York Police Departament) a decis sa permita utilizarea de aparate auditive si sa testeze daca purtatorii aud bine cu ele.

„Este vorba despre ceva mult mai important decat ne putem imagina. Cand mi-au oferit sa rezolvam cazul, si sa ma primeasca la munca, dar fara sa schimbe politica, am refuzat si am ales sa fiu testat. Stiam ca nu am cum sa pierd.”

Dupa o lupta cu insasi sistemul, Dan Carione a reusit sa inlature barierele sistemului si sa demonstreze unei natiuni intregi ca oamenii ce poarta aparate auditive isi pot desfasura viata normal.

Un politist a schimbat lumea hipoacuziei

„La nivel national, a fost incredibil”, spuse politistul Carione. „Faptul ca acum este recunoscut purtarea de aparate auditive, este uimitor. Este o usa care s-a deschis pentru o intreaga societate.”

Dupa victoria lui, ofiterul de politie Carione a devenit un mare sustinator. „Am vorbit pe diferite forumuri si am incercat sa educ oamenii despre importanta auzului” spune el.Am sustinut persoanele aflate in munca , discriminate de deficienta de auz. Voi discuta si cu, copiii discriminati cum sa-si depaseasca aceste bariere si sa nu permita nimanui sa ii defineasca asa.”

A fost un joc, unul ce a devenit extrem de important pentru Carione.”Cum poti invata din durerile altora, daca tu ii asculti si vorbesti cu ei, iar pe urma le intorci spatele?”spuse Carione.

Sustinator veritabil al reabilitarii auditive

Carione a discutat si despre exemplul militar . „Pentru zecile de militari venind acasa din razboi din Iraq sau Afghanistan, prima deficienta este pierderea auzului”.Cel mai important aspect in intarirea legilor, este sa oferi sansa veteranilor sa isi formeze o cariera. Oferind stimatizari negative in jurul nostru despre aparatele auditive, oferi sansa politicii sa nu se schimbe.Faptul ca NYPD si-a schimbat totusi politica este o schimbare uriasa.”

Un premiu de suflet pentru un adevarat erou- Dan Carione

Carione a primit premiul Beltone Heroes pentru lupta lui extraordinara importriva acestei deficiente, si determinarea lui sa ramana activ in NYPD, si nu in ultimul rand pentru sustinerea lui in purtarea de aparate auditive.

Un exemplu pentru noi toti, Dan Carione, a adus o schimbare majora in vietile persoanelor ce poarta aparate auditive, si spune ca se simte: „Reconectat. Sunt capabil sa zambesc din nou lumii.”

Aparatele auditive iti schimba viata. Vino sa le incerci acum! https://www.audionova.ro/aparate-auditive/