De câte ori n-ai auzit expresia “îmi ţiuie o ureche”? Dacă spui asta în public, imediat va sări o doamnă binevoitoare care îţi va spune “stânga de bine, dreapta de veste” sau “dreapta de rău”, asta în funcţie de gradul de simpatie sau antipatie al doamnei. Aşa că, o iei ca atare, aştepţi vestea bună sau pe cea rea şi uiţi de micul bâzâit după câteva secunde. Dacă durează mai mult, de la câteva minute în sus, nu e bine, nu e bine deloc. Înseamnă că ai dobândit un… tinitus! Nu mori din asta, dar te enervează în cele mai ciudate momente şi-ţi crează o mare senzaţie de disconfort. Când ţi se întâmplă prima oară, cauţi sursa zgomotului, care poate fi sub forma unor zumzete, ţârâituri, clicuri, fluierături, zăngănituri şi alte sunete pe care le percepi, dar care nu exista în realitate. Te enervează, nu te lasă să te odihneşti sau să te concentrezi. Începi să ai probleme la serviciu, ţi se împleticește limba, te bâlbâi, sau mai rău, poţi face un atac de panică. Tinitusul nu are o cauză directă cunoscută, dar poate fi un simptom al unei infecţii auriculare, prezenţei corpilor străini în urechi, alergiilor, tensiunii arteriale crescute (hipertensiunea arterială), anemiilor sau unei condiţii cunoscute sub numele de boala Meniere (acumularea de lichid în exces la nivelul canalelor urechii interne producând ameţeală şi pierderea auzului).
Ce spun specialiştii? Cauze posibile.
La nivelul urechii interne există nişte celule cu cili ce simt mişcările şi vibraţiile transmițându-le creierului sub formă de sunete. Tinitusul apare atunci când aceste celule de la nivelul urechii, care răspund la sunete, funcţionează anormal şi transmit creierului impulsuri electrice pe care acesta le interpretează greşit ca fiind sunete. Tinitusul poate fi idiopatic ceea ce înseamnă că nu se găseşte o cauză a tinitusului, sau poate avea diverse cauze, cum ar fi: neuromul acustic (tumoră benignă a nervului vestibulo-cohlear), bolile vaselor de sânge, infecţii auriculare, dopurile de cerumen, expunerea la zgomote intense, boala Meniere, Otoscleroza (scleroza oaselor de la nivelul urechii medii) sau stresul. Şi o serie de medicamente, luate în exces, duc la apariţia tinitusului, aşa este foarte bine dacă nu iei medicamentele “după ureche” pentru că, iată, i?i pot fi afectate tocmai urechile. Şi nu numai.
Ce simti cand ai zgomote in urechi (tinnitus)?
Te poti simti stresat, nefericit, poți avea atacuri de panică, pana la depresie. Totodată, lipsa de concentrare, frustrările, pierderea abilităților la locul de muncă, insomniile sunt doar câteva dintre simptomele tinitusului.
Când rişti să te îmbolnăveşti de tinitus? Oricând ți se poate întâmpla, indiferent de vârstă. Dacă ai făcut o infecţie auriculă puternică, dacă lucrezi într-un mediu cu zgomote puternice şi nu te protejezi, dacă ai un istoric de hipertensiune arterială, boli cardiace sau nivele crescute de colesterol şi mai ales, dacă ai început să-ţi pierzi auzul odată cu înaintarea în vârstă!
Statisticile spun că nu eşti singurul căruia îi ţiuie urechile la nivel mondial. Că există milioane de oameni asemenea ţie, care suferă de acest disconfort. Asta nu te încălzeşte cu nimic, al tău e cel mai mare. Problema este că, dacă ai început să-ţi pierzi auzul, tinitusul se va accentua, pe măsură ce auzul se va diminua şi asta nu e bine deloc…
Ce trebuie să faci?
Evident vii în centrele specializate Audionova să-ţi scoată drujba din urechi. Aproximativ 80% dintre persoanele care suferă de tinitus au şi o reducere a acuităţii auditive, așa cum spuneam mai sus. Audionova te va ajuta să alegi un aparat auditiv pentru tinitus. Acesta utilizează terapia sunetelor pentru a oferi ameliorarea tinitusului prin distragerea atenţiei tale de la zgomotele provocate de acesta. Acest tip de terapie a sunetelor, împreună cu o consiliere din partea specialiştilor Audionova s-a dovedit că reprezintă cea mai eficientă metodă în combaterea tinitusului. Cu ajutorul aparatelor auditive, te vei putea conecta direct la telefonul tău inteligent prin intermediul aplicaţiilor pentru Android şi iOS. De asemenea, aceste aparate auditive folosesc şi aplicaţia Reflex, creată special pentru ameliorarea tinitusului.
E simplu nu? Sa auzim de bine!
Ramona Milstin
Director General Audionova
Comentarii recente