Probele cu diapazonul fac parte din audiometria subiectivă și reprezintă probe de acumetrie instrumentală care pot duce auzul către următoarele categorii: auz normal, hipoacuzie de transmisie,hipoacuzie neurosenzorială sau hipoacuzie mixtă.
Acestea se realizează cu ajutorul diapazonului de caracteristică frecvențială 512 Hz care generează vibrații. Acest instrument simplu este confecționat din oțel și este compus din două brațe care sunt puse în vibrație prin percuție ușoară. Atunci când se realizează probe cu diapazonul, brațele nu trebuiesc atinse, deoarece se va realiza amortizarea vibrațiilor.
Se poate întâmpla ca după realizarea unei audiograme tonale liminare, să apară discordanțe. În acest caz se va repeta partea de audiometrie deoarece prin simplitatea lui, diapazonul are o șansă foarte mică de eroare.
Există mai multe tipuri de probe cu diapazonul, însă noi vom discuta despre cele mai importante. Acestea sunt:
1) Proba Rinne
2) Proba Weber
1) Proba Rinne
Acest tip de probă compară conducerea aeriană cu conducerea osoasă de la aceeași ureche, iar subiectul este instruit să spună în ce situație aude sunetul mai tare.
Rinne Pozitiv R(+) – atunci când sunetul se aude mai tare în conducerea aeriană, în acest caz vorbim de auz normal sau hipoacuzie neurosenzorială
Rinne Negativ R( – ) – vorbim de acest tip atunci când sunetul este auzit mai tare în conducerea osoasă și este specific unei hipoacuzii de transmisie
2) Proba Weber
Acest tip de probă compară conducerile osoase ale celor două urechi, piciorul diapazonului fiind așezat pe linia mediană a cutiei craniene. Pacientul este instruit să precizeze la care dintre urechi aude sunetul diapazonului.
În urma acestei probe putem întâmpina următoarele variante de răspuns:
1) Weber indiferent W (<–>) – atunci când sunetul este auzit pe linia mediană, iar acest lucru semnifică un auz afectat în mod egal sau auz normal, conducerea osoasă are aceeași intensitate
2) Weber lateralizat W (<—) sau W (—>) – Sunetul este auzit doar de o singură ureche
În cazul hipacuziilor de transmisie, sunetul e auzi de ureche cea mai afectată, iar în hipoacuziile neurosenzoriale, sunetul va fi auzi de urechea cea mai bună.
Dacă ți-a plăcut articolul despre probe cu diapazonul, dar nu ai citit infornațiile despre audiogramă, le găsești aici.