Deasupra mea locuieşte doamna Tanţa. Este o doamnă, (din când în când mă roagă să-i cumpăr cafea „bună” din centru) şi are o „gaşcă de fete” de vârsta ei, toate cu cel puţin zece ani de pensie la activ, unele foste colege de liceu sau de grădiniţa. În fiecare joi după amiază, e mare tămbălău la doamna Tanţa! E petre­cere? Aiurea, stau doar se uită la o telenovelă şi beau ceai, apoi comentează. Dar televizorul se aude de la Obor, vocea doamnei Tanţa din Pantelimon iar vocile prietenelor cam de pe Lipscani! Pentru cei ce nu cunosc zonele, perimetrul în care se afla cele trei puncte e cam de 10 kilo­metri! Aşa. Într-o după amiază, evident joi după amiază, pe la vreo şase ju­mate, (am uitat să vă spun, a doua zi aveam examen), am sunat la doamna Tanţa s-o rog să dea telenovela mai încet. Are o sonerie din ăia care face un ţârrrrrrrr! De scoală tot blocul. Am sunat odată, am mai sunat odată, a treia oară, nimic! Am bătut, mi-a răspuns doar Suleiman Magnificul, care, cu un urlet a tăiat capul nu ştiu cui. M-am lăsat păgubaş. Am băgat însă pe sub uşă un prospect de la Au­dionova. Am o prietenă care lucrează acolo şi „mi-a făcut cunoştinţă” cu noile aparate auditive LINX2 de care era foarte mândră. Am renunţat la prospect şi l-am băgat pe sub uşă doamnei Tanţa apoi am plecat la o amica mea să mai… citesc!

Au trecut două săptămâni. Într-o zi, a venit pe la mine prietena de la Au­dionova şi mi-a povestit că au venit la ei vreo zece doamne să-şi cumpere, ce crezi, aparatele auditive LINX2! „Una dintre ele avea adresa aici la tine în bloc, de aia ţi-am povestit”, mi-a spus amica.

Am aşteptat cu nerăbdare ziua de joi. Pe la şase eram acasă. Linişte. Neaşteptat de linişte. De undeva se auzea din când în când un televizor. Am urcat curios la doamna Tanţa.

Linişte. Se auzeau nişte voci totuşi, ca un murmur. Am sunat scurt. Doamna Tanţa a apărut destul de repede, în rochia ei cea bună şi m-a întrebat ce doresc. La ureche avea un aparat roşu pe care l-am recunoscut din pli­ant. „Nu vreau nimic, sarumâna, vroiam să văd doar dacă sunteţi bine”. „Sunt foarte bine puştiule, chiar foarte bine”. (Puştiul are 27 de ani!) „Mă bucur doamnă, sarumana!” Chiar mă bucur pentru ea şi mai ales pentru liniştea mea.

Mulţumesc Audionova!