Mindennap hallok elképesztő történeteket páciensem életéből, és minden alkalommal ugyanabba a
mondatba ütközöm:

„hallom, de nem értem” vagy „szájról olvasok”.

A történetem egy erőteljes hölgyről, egy győztesről szól, aki évekig titkolta a halláskárosodást .

Va intrebati cum?

Va invit sa aflati ce se ascunde in spatele acestei minunate povesti de viata.

Vom porni de la imaginea de mai sus, ce puteti observa?

Creierul nostru “ghiceste” ce ar putea fi in imagine, se foloseste de culori, forme si asta ne ajuta.

La fel se poate “ghici” subiectul unei discutii si in cazul hipoacuziei, franturile de sunete, cateva cuvinte, mimica si gesturi, toate se unesc ca intr-un puzzle si ne ajuta sa intelegem imaginea de ansamblu.

Este uimitor cum vazul si auzul se contopesc si impreuna ne ajuta in comunicare.

Sunt oameni care fara aparate auditive pot intelege ce le spui, citesc pe buze sau in termeni de specialitate fac labiolectura.

Surprinzator este cum cei din jur aproape ca nu realizeaza ce eforturi depun acesti oameni, ce simturi dezvoltate au si ce simturi le lipsesc.

Vorbim de auz si de faptul ca prin natura noastra ne putem adapta in diferite situatii.

Cazul doamnei CC nu este unul singular, sunt mii de oameni care zilnic nu accepta ca nu aud si depun mult mai mult efort in discutiile avute cu partenerii de viata, cu colegii sau prietenii, la televizor sau telefon.

Asa ca dupa aproape 35 de ani, doamna CC realizeaza ca nu mai poate, se hotaraste sa treaca pragul cabinetului Audionova si decide sa probeze aparate auditive.

Nimeni nu se astepta ca o zi obisnuita de joi ii va schimba viata pentru totdeauna.

Ce credeti ca imi spune cand ajunge la Audionova?

“… aud, dar nu inteleg… cred ca a trecut prea mult timp de cand neg, ascund aceasta hipoacuzie, vreau sa ma ajutati …” imi sopteste timid, cu o voce calda.

Dupa ce am stat de vorba si am facut testele necesare, am stabilit ca doamna sa probeze mai multe modele de aparate auditive.

Atunci cand a inceput sa auda clar toate sunetele din jur, ”s-a speriat”, a sarit de pe scaun si m-a imbratisat.

Apoi s-a intors catre sotul dansei, l-a imbratisat si cand acesta i-a soptit ”te iubesc” a inceput sa planga de fericire.

Sute de pacienti ne trec pragul zilnic, dar ochii plini de lacrimi ai doamnei nu ii voi putea uita niciodata.

Dupa o saptamana ne-am intalnit la primul reglaj.

“E altceva, recunosc! Daca stiam cat zgomot face frigiderul vechi, il inlocuiam de mult” ne-am amuzat impreuna.

“Mi se pare minunat cum in bucatarie cu hota pornita, cu doi copii care se joaca si cu un sot care imi povesteste cum a fost ziua lui de munca, eu, eu pot auzi, pot intelege si pot fi prezenta in discutie si in tot ce se petrece in jur, mi-ati schimbat viata!” imi povesteste cu ochii aproape inlacrimati.

M-au emotionat cuvintele doamnei pentru ca stiam ca vin din suflet. Prima mea reactie a fost sa imi sterg, discret, o lacrima.

E incredibil cum poti schimba viata oamenilor cu profesionalism si daruire.

Viata doamnei CC s-a schimbat radical. Asta s-a intamplat datorita celor doua bijuterii, celor doua aparate auditive pe care acum le poarta neincetat, care fac totul atat de simplu, si totodata viata mai frumoasa, invingand astfel hipoacuzia.

Nu i-a fost usor sa invete sa auda din nou, sa asocieze sunete cu imagini, dar a reusit, cu rabdare si sprijin din partea noastra si a familiei, asa cum fac zilnic mii de pacienti Audionova.

Hipoacuzia poate afecta nu doar viata celor care sufera de aceasta afectiune, ci si a celor din jur, de aceea este important sa cerem ajutorul persoanelor dragi si sa mergem la un control de specialitate.

Doamna CC este un exemplu, ca noi, oamenii, suntem atat de puternici, dar in acelasi timp si atat de vulnerabili.

Sa nu uitam sa cerem ajutor!

Andrada Pana