Scris de: A. P.. – Audionova

Fiecare zi de munca este speciala si diferita datorita pacientilor care provin din toate mediile sociale, beneficiind mai mut sau mai putin de posibilitati financiare si avand diferite varste. Poate datorita acestui fapt, domeniul nostrum de activitate intotdeauna ne daruieste satisfactii personale si profesionale, neintervenind monotonia.
Pacientul meu este un baiat in varsta de 10 ani-P.G. care a ajuns la cabinetul nostru adus de o ruda indepartata ce voia sa il ajute. Din discutiile avute cu insotitorul am aflat ca face parte dintr-o familie problematica, in care mama sufera de insuficienta renala cronica iar tatal nu manifesta vreun interes fata de copii lui.
De familie are grija baiatul cel mare, cum i se spune acesta avand varsta de 16 ani, din nefericire la randul lui hipoacuzic si nescolarizat. Sora cea mai mare este casatorita si nu ii vede decat o data pe luna cand merge acasa.
G. a pasit sfios in cabinetul meu, cu capul plecat si tremurand. I-am castigat usor increderea prin diverse jocuri interactive si am reusit sa ii explic procedura testelor care urma sa i le efectuez.
S-a conformat, intelesese ca il pot ajuta si a raspuns corect la toate testele. Rezultatul acestora ne indica o hipoacuzie medie-severa, fapt pentru care nu putea tine pasul cu copiii din invatamantul scolar normal dar isi dorea si ii placea foarte mult la scoala. Nu ar fi vrut sa renunte la scoala asa cum o facuse fratele mai mare din cauza hipoacuziei, asadar aparatele audtive i-ar fi schimbat pe deplin viitorul.
In scurt timp, a fost reabilitat bilateral si astfel gratie aparatelor auditive, G. a fost transformat dintr-un copil sfios si timid, cu era cel care mi-a intrat initial in cabinet, intr-unul vesel si plin de incredere. Fericit de o alta experienta a jocurilor si a cartii, a revenit bucuros la fiecare reglaj a aparatelor auditive.
La unul dintre reglaje a venit insotit de mama si frate, cu care discutat despre educatia si viitorul copiilor dupa consultatia auditiva. Desi aceasta este singura “avere” cu care se poate afirma un copil in societate, din cauza hipoacuziei si a greutatilor financiare fratii nu si- au putut continua studiile. Am indrumat-o catre scoala de hipoacuzici din Vaslui unde cu ajutorul doamnei audiolog cei doi baieti au fost inscrisi pentru a-si putea relua cursurile, acum ajutati de aparatele auditive, insa G.nu ar fi mers daca nu ar fi fost si fratele lui.
Ori de cate ori are ocazia, G. trece vesel pe la cabinet si imi povesteste ce a invatat.Este mandru ca poate invata si gratie aparatului auditiv se poate descurca mult mai usor acum, in clasa fiind vazut ca un copil vesel si mare iubitor de carte.