Ne nastem perfecti. Perfecti pentru mamicile noastre, pentru tatici si pentru nenumaratele matusi care scuipa formal si spun, in functie de gradul de rudenie cu tatal sau cu mama: “Ptiu, sa nu te deochi! Seamana cu taica-sau, bucatica rupta!” sau “E maica-sa la indigo!” Tot sub rezerva ne-deochiului. La varsta aia, indiferent daca esti fetita sau baietel, nu prea iei in seama comentariile, ai de rezolvat doar problema alimentatiei, (si atunci ceri imperativ, prin urlete) realizata natural sau prin pipeta aia de plastic (bleah!) De schimbat pampersi tot cei mari se ocupa, daca ii atentionezi.

Lasam la o parte copilaria, trecem ca vantul si ca gandul prin gradinita, scoala, scoala, alta scoala si ne trezim deodata cu mari responsabilitati, care nu prea ne convin. Dar asta e, rolul si locul nostru e bine definit, de impozite taxe, obligatii… Si iar trece vremea.Intr-o zi, ti se pare ca nu mai auzi bine cu urechea stanga. Intorci urechea dreapta, care functioneaza inca in parametri, dar, cu timpul iti dai seama ca lumea din jur nu mai are aceleasi sunete. Dai televizorul tare, nevasta zbiara latine, copiii te tolereaza si iti vorbesc clar si raspicat ca unui… surd, iar nepotii isi cam bat joc in gluma de betesugul tau. Ti se face rusine… Abia atunci realizezi ca trebuie sa faci ceva. Sa rezolvi problema. Sa lasi rusinea la o parte si sa reintri in randul lumii. Viata nu se sfarseste la 60 de ani, asa ca…

(Aici facem o paranteza mai lunga si trecem pe partea tehnica: hipoacuzia – surzenia – se instaleaza treptat, incepand cateodata de la varsta biberonului. Multe hipoacuzii pot fi rezolvate pe cale chirurgicala, in timp ce altele nu pot fi ameliorate decat pe cale protetica. In unele cazuri, destul de rare, nu este posibil nici un remediu. Cauza care sta la baza hipoacuziei se poate afla la diferite niveluri ale sistemului auditiv. Daca pierderea de auz este datorata celulelor senzoriale ale cohleei, atunci hipoacuzia este cohleara, iar daca este datorata functionarii deficitare a fibrelor nervoase vorbim despre o hipoacuzie retrocohleara. Daca substratul fizic al hipoacuziei se afla la nivelul urechii externe sau medii, atunci hipoacuzia se numeste de transmisie. O hipoacuzie de transmisie egala ca grad si ca aspect cu una neurosenzoriala are efecte mai mici asupra auditiei decat cea din urma. In cazul hipoacuziei de transmisie pragul tonal mai ridicat decat cel normal, poate fi singura problema aparuta ca urmare a functionarii defectuoase a unui element din urechea externa sau medie. Atunci cand surditatea isi are originea la nivel cohlear si retrocohlear, la atenuarea sonoriei se adauga si perceptia distorsionata a sunetelor puternice. De asemenea hipoacuzia de perceptie este insotita de reducerea campului dinamic auditiv, prin cresterea nivelului pragului tonal si scaderea nivelului pragului de disconfort, fenomen cunoscut sub numele de recruitment. Discriminarea frecventiala poate fi si ea afectata in cazul hipoacuziei de origine cohleara, ca urmare a scaderii rezolutiei frecventiale. Majoritatea hipoacuziilor de origine cohleara sunt caracterizate de caderi ale pragului tonal pe frecventele inalte, ceea ce poate avea ca urmare mascarea sunetelor acute de catre cele joase, care sunt auzite cu o intensitate mai mare.)

Cred v-ati lamurit din toata polologia asta tehnico-medicala, pe care n-am inventat-o eu, ca e ceva destul de grav. Ca singura sansa de a deveni iarasi un om normal inseamna un drum la medic, apoi la specialistul audiolog. Ca un set de aparate auditive, (nu unul, ca nu esti intr-o ureche!) rezolva problema. De ce doua si nu unul? Pentru ca, folosind doar un singur aparat auditiv, fortam urechea sanatoasa si in foarte scurt timp, vom auzi cu “urechea buna” din ce in ce mai prost. Asa ca, e mai bine ca in urma testarilor realizate de specialistii Audionova, care pe baza rezultatelor va vor regla aparatele auditive in asa fel incat sa existe un echilibru si sa nu solicitati o ureche mai mult decat cealalta. De ce Audionova? Pentru ca echipamentele lor sunt de ultima generatie, specialistii lor sunt scolarizati peste doua mii de ore (nu doua saptamani!), iar calitatea aparatelor auditive este garantata de firme prestigioase din Europa. Asa ca, cei de la Audionova iti vor recomanda aparatele ideale pentru urechile si mai ales, pentru buzunarul tau. N-are rost sa-ti cumperi niste aparate auditive de la piata, nici de la firmele de teleshopping, pentru ca aia iti pot da niste jucarele care, dupa o perioada sa nu faca altceva decat sa-ti inrautateasca problema. Ce, cand iti faci o pereche buna de ochelari, o iei din talcioc? Poti face si asta, dar dupa cateva zile, nu mai vezi clar si te duci la specialist. Sau iti iei o proteza dentara de la second hand? Nu e mai bine sa te duci din prima la specialist? Solutia este extrem de simpla, asa cum spuneam mai sus: Audionova. Un control care nu dureaza prea mult, facut de specialistul acustician cu echipamente de ultima generatie, depisteaza problemele auditive in starea lor incipienta, in starea in care se poate interveni si se pot preintampina consecintele nedorite de mai tarziu. Ca o garantie a prestatiei, putem adauga ca atestarea calificarii specialistilor Audionova este facuta de Ministerul Educatiei Nationale, Ministerul Muncii, Familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice si Ministerul Sanatatii, conform standardului ocupational SR EN 15927. Si nu uitati: aveti intamplator sau nu, DOUA urechi lasate de natura.

 

Sa auzim de bine!