Ne naștem perfecți. Perfecți pentru mămicile noastre, pentru tătici și pentru nenumăratele mătuși care scuipă formal și spun, în funcție de gradul de rudenie cu tatăl sau cu mama: “Ptiu, să nu te deochi! Seamana cu taică-său, bucățica ruptă!” sau “E maică-sa la indigo!” Tot sub rezerva ne-deochiului. La vârsta aia, indiferent dacă ești fetiță sau băiețel, nu prea iei în seamă comentariile, ai de rezolvat doar problema alimentației, (și atunci ceri imperativ, prin urlete) realizată natural sau prin pipeta aia de plastic (bleah!) De schimbat pamperși tot cei mari se ocupa, dacă îi atenționezi.
Lasam la o parte copilăria, trecem ca vântul și ca gândul prin grădiniță, școală, școală, altă școală și ne trezim deodată cu mari responsabilități, care nu prea ne convin. Dar asta e, rolul și locul nostru sunt bine definite, de impozite, taxe, obligații… Și iar trece vremea. Într-o zi, ți se pare că nu mai auzi bine cu urechea stângă. Întorci urechea dreaptă, care funcționează înca în parametri, dar, cu timpul îți dai seama că lumea din jur nu mai are aceleași sunete. Dai televizorul tare, nevasta zbiară la tine, copiii te tolerează și îți vorbesc clar și răspicat la fel ca unui… surd, iar nepoții își cam bat joc în glumă de beteșugul tău. Ți se face rușine… Abia atunci realizezi că trebuie să faci ceva. Să rezolvi problema. Să lași rușinea la o parte și să reintri în rândul lumii. Viața nu se sfârșește la 60 de ani, așa că…
(Aici facem o paranteză mai lungă și trecem pe partea tehnică: hipoacuzia – surzenia – se instalează treptat, începând câteodata de la vârsta biberonului. Multe hipoacuzii pot fi rezolvate pe cale chirurgicală, în timp ce altele nu pot fi ameliorate decât pe cale protetică. În unele cazuri, destul de rare, nu este posibil nici un remediu. Cauza care stă la baza hipoacuziei se poate afla la diferite niveluri ale sistemului auditiv. Dacă pierderea de auz este datorată celulelor senzoriale ale cohleei, atunci hipoacuzia este cohleară, iar dacă este datorată funcționării deficitare a fibrelor nervoase, vorbim despre o hipoacuzie retrocohleară. Dacă substratul fizic al hipoacuziei se află la nivelul urechii externe sau medii, atunci hipoacuzia se numește de transmisie. O hipoacuzie de transmisie egală ca grad și ca aspect cu una neurosenzorială are efecte mai mici asupra audiției decât cea din urmă. În cazul hipoacuziei de transmisie pragul tonal mai ridicat decât cel normal, poate fi singura problemă apărută ca urmare a funcționării defectuoase a unui element din urechea externă sau medie. Atunci când surditatea își are originea la nivel cohlear și retrocohlear, la atenuarea sonoriei se adaugă și percepția distorsionată a sunetelor puternice. De asemenea hipoacuzia de percepție este însoțită de reducerea câmpului dinamic auditiv, prin creșterea nivelului pragului tonal și scăderea nivelului pragului de disconfort, fenomen cunoscut sub numele de recruitment. Discriminarea frecvențială poate fi și ea afectată în cazul hipoacuziei de origine cohleară, ca urmare a scăderii rezoluției frecvențiale. Majoritatea hipoacuziilor de origine cohleară sunt caracterizate de căderi ale pragului tonal pe frecvențele înalte, ceea ce poate avea ca urmare mascarea sunetelor acute de catre cele joase, care sunt auzite cu o intensitate mai mare.)
Cred că v-ați lămurit din toată polologhia asta tehnico-medicală, pe care n-am inventat-o eu, pentru că e ceva destul de grav. Ca singură șansă de a deveni iarăși un om normal înseamna un drum la medic, apoi la specialistul audiolog. Ca un set de aparate auditive, (nu unul, ca nu ești într-o ureche!) rezolvă problema. De ce două și nu unul? Pentru că, folosind doar un singur aparat auditiv, forțăm urechea sănătoasă și în foarte scurt timp, vom auzi cu “urechea buna” din ce în ce mai prost. Așa ca, e mai bine ca în urma testărilor realizate de specialiștii Audionova, care pe baza rezultatelor vă vor regla aparatele auditive în așa fel încât să existe un echilibru și să nu solicitați o ureche mai mult decât cealaltă.
De ce Audionova? Pentru că echipamentele lor sunt de ultimă generație, specialiștii lor sunt școlarizati peste două mii de ore (nu doua săptămâni!), iar calitatea aparatelor auditive este garantată de firme prestigioase din Europa. Cei de la Audionova îți vor recomanda aparatele ideale pentru urechile și mai ales, pentru buzunarul tău. N-are rost să-ți cumperi niște aparate auditive de la piață, nici de la firmele de teleshopping, pentru că acolo nu vorbim de dispozitive medicale, iar după o perioadă nu fac altceva decât să-ți înrăutățească problema. Atunci când îți faci o pereche bună de ochelari, o iei din talcioc? Poți face și asta, dar după câteva zile, nu mai vezi clar și te duci la specialist. Sau îți iei o proteză dentară de la second hand? Nu e mai bine să te duci din prima la specialist? Soluția este extrem de simplă, așa cum spuneam mai sus: Audionova. Un control care nu durează prea mult, făcut de specialistul acustician cu echipamente de ultimă generație, depistează problemele auditive în starea lor incipientă, în starea în care se poate interveni și se pot preîntâmpina consecințele nedorite de mai tarziu. Ca o garanție a prestației, putem adăuga ca atestarea calificarii specialistilor Audionova este făcuta de Ministerul Educației Naționale, Ministerul Muncii, Familiei, protectiei sociale și persoanelor vârstnice și Ministerul Sanatatii, conform standardului ocupațional SR EN 15927. Și nu uitați: aveți întâmplator sau nu, DOUĂ urechi lăsate de natură.
Să auzim de bine!
Comentarii recente