Smart phone-ul sau mai pe româneşte smar’fonu’ a intrat demult în cotidianul românesc. Toţi puştanii îşi „jupoaie” părinţii de un smart, părinţii au luat exemplu şi şi-au luat şi ei, sub pretextul că este mult mai uşor să dai cu degetul pe ecran decât să apeşi pe buton. Până şi unchi-miu, venerabilul de optzeci şi ceva, are iPhone.
I-a luat ceva timp să-l înveţe, acum e doctor! N-ar mai folosi un telefon cu taste nici în ruptul capului. Evident păstrează şi vechiul telefon. Care „e bun tată, lasă-l acolo că nu se ştie ce se poate întâmpla, se strica ăsta nou şi ce fac, nu mai vorbesc? Lasă-l.” L-am lăsat. Bătrânul îi încărca regulat bateria şi îl pune în „cutia lui originală” apoi revine la smart. Ultimă găselniţă a moşului, este aparatul auditiv Linx. De când şi-a luat Linx nu mai lasă telefonul din mână. Ascultă muzică, vorbeşte cu toate prietenele din tinereţe şi de acum, (noroc că are minute nelimitate!) Linx merge pe orice smartphone, pe iPhone prin aplicaţie, iar pe Android printr-un accesoriu. Aplicaţia iPhone se numeşte ReSound Smart, se downloadeaza din AppStore, şi poţi face următoarele, cu punct si de la capăt:
1. Poţi folosi telefonul ca microfon, practic aparatele auditive funcţionează ca nişte căşti wireless, îţi laşi telefonul pe masă şi mergi la o distanţă de maxim 10 – 12 m şi poţi auzi ce se discuta acolo unde laşi telefonul. Adică te poţi juca de-a James Bond cu nepoţii care pun la cale fel de fel de năzbâtii. E bine totuşi să nu-ţi găsească telefonul!
2. Are funcţie de GPS – Find my hearing aids – este exact ca jocul din copilărie “cald – rece”, dacă ţi-ai rătăcit aparatele telefonul îţi arată roşu dacă eşti aproape de ele şi albastru dacă eşti mai departe. Ai grijă totuşi să nu le calci, mai ales dacă ai papuci cu talpa groasă, că nu-ţi mai arăta nimic!
3. Poţi asculta muzica direct în aparate, poţi să te uiţi la film (să auzi şi şoapele, fără să faci televizorul să urle) şi cel mai important, dacă nu v-am spus, este să:
4. Vorbeşti la telefon din aparatele Linx, fără să pui telefonul la ureche, şi auzi bilateral, „cu toate urechile” cum zice bătrânul.
Ce e mai interesant, (pentru nepoţi evident, care îi fac fel de fel de bucurii bunicului) este că aparatele lui auditive Linx, sunt compatibile şi cu iPod-ul, Ipad-ul şi că le poţi conecta pe toate odată. Aşa că, din când în când, bietul bătrân se trezeşte cu Metalica în timpane, de-l apuca strechea şi evident casa se umple de urlete, mai ceva ca în junglă! Cei doi Mowgli se ascund care pe unde apucă pana trece taifunul. De obicei trece repede, bătrânul îi iartă și… așteaptă urmatoarea melodie.
Ce mai ştie Linxul? Îţi poate salva setările, de exemplu dacă te duci într-un restaurant, îţi setezi cum să auzi ce se vorbeşte în jur, cât de mare este zgomotul de fond şi dacă te interesează ce se discută la masa vecină. Salvezi şi când mergi a doua oară, cauţi locaţia bifezi şi reintri în atmosferă! Pentru Android, aplicaţia se dowloadeaza din Google Play, se numeşte tot ReSound Smart, doar ca pe telefon merge cu Phone Clipe plus (un accesoriu), iar pe smart TV, CU Unite tv – aşa se numesc, sunt de la Resound. Cam asta ar fi pe scurt. Dacă vreţi detalii, intraţi pe site-ul Audionova şi aveţi toate detaliile tehnice, diagrame, şi tot felul de alte informaţii. Convingeţi-vă singuri.
Dar cel mai important lucru este ca „golanul ăla mare” intra în sesiune şi a aranjat cu bunicul să-i „împrumute” aparatele auditive. Cică să facă nişte teste. Cu aparatele auditive pe urechi şi telefonul apelat în geantă, scrii de rupi! Totul e să ai cum să-i comunici celui ce te susţine care e subiectul. Din păcate pentru nepot, bunicul s-a prins. A urmat o morală, gen anii 70, „când eram eu student…”, s-a amintit despre studiul în bibliotecă, ceaiuri (ce erau alea?) despre fair play şi autocunoaştere. „Bunicule astea erau pe vremea ta, acum s-au mai schimbat lucrurile. Mi le dai?” „Nu!” a răspuns răspicat bătrânul şi „Nu!” a rămas. „Asta e, karma, zodiacul, la suerte… Nici fițuici n-am timp sa fac…”
Comentarii recente