Proteza auditiva versus aparat auditiv

V-ati gandit vreodata care este diferenta dintre o proteza auditiva si un aparat auditiv?! Aceeasi ca intre o persoana hipoacuzica sau cu pierderi de auz. De fapt, nici una, continutul este acelasi, difera numai denumirea.Chiar daca apare sub diverse denumiri, proteza auditiva are acelasi scop: sa ajute o persoana cu pierderi de auz sa isi recapete auzul si viata.

Hipoacuzia, sau popular spus,surzenia isi are radacinile din cele mai vechi timpuri ,iar solutiile de astazi s-au transformat in era digitalizarii sub denumirea de „aparat auditiv inteligent”. O proteza auditiva ajuta simtitor o persoana hipoacuzica sa isi recapete auzul si sa isi continue viata normal. Ce inseamna normalitatea pentru o persoana purtatoare de proteze auditive? O viata in care aude ce se intampla in jurul ei, comunica cu cei din jur si se mentine conectata la tot ceea ce se intampla.

Este o rusine sa porti proteza auditiva?

Mit sau realitate?

O intrebare care a generat multe stigmatizari de-a lungul timpului. Chiar daca suna dur, protezele auditive au devenit o necesitate. Milioane de oameni de pe intreg globul poarta zi de zi, proteze auditive, ceea ce demonstreaza efectele benefice ale reabilitarii auditive.

Cat de importanta este o proteza auditiva in viata unui hipoacuzic?

O proteza auditiva este esentiala in viata unui purtator. Asa cum depinzi de o pereche de ochelari, la fel depinzi si de o proteza auditiva. Constientizarea hipoacuziei este primul pas . Dupa depistarea acesteia, protezele auditive iti ofera siguranta si satisfacerea nevoilor de auz.

De ce doua proteze auditive si nu o proteza auditiva?

Beneficiile purtarii a doua proteze auditive sunt resimtite integral de catre hipoacuzici inca de la probarea aparatelor auditive.

 • Intelegere mai buna a vorbirii – folosind doua proteze auditive in loc de una singura, auzul selectiv este realizat mai usor, ceea ce inseamna ca te focusezi asupra conversatiei pe care doresti sa o auzi. Studiile de specialitate au demonstrat ca persoanele purtatoare de doua proteze auditive in loc de una inteleg vorbirea si conversatiile mult mai bine decat cele purtatoare de o singura proteza auditiva.
 • Intelegere mai buna a conversatiilor in grupuri sau situatii zgomotoase – inteligibilitatea este imbunatatita in medii zgomotoase atunci cand porti doua proteze auditive in loc de o proteza auditiva.
 • O mai buna localizare a sursei sunetului – In cadrul unui grup, localizarea iti permite sa auzi provenienta sunetului , un beneficiu al purtarii a doua proteze auditive in loc de o proteza auditiva. De asemenea, te ajuta sa identifici masinile care trec pe langa tine sau unde se joaca nepotii tai. In orice situatie, te vei descurca purtand doua proteze auditive,
 • Calitate superioara a sunetelor – cand asculti muzica la un sistem stereo, folosesti ambele boxe ca sa obtii cel mai natural sunet posibil . La fel se poate spune si in cazul protezelor auditive. Folosind doua proteze auditive, cresti aria de ascultare de la 180’ la 360’. Acest mediu de ascultare asigura un echilibru superior si o calitate de exceptie a sunetelor.
 • Auzul este activ purtand doua proteze auditive – studiile de specialitate au demonstrat ca purtand o singura proteza auditiva , auzul este afectat si isi pierde abilitatea de a intelege si a auzi la urechea la care nu poarta proteze auditive.
 • Recuperandu-ti auzul – ascultarea devine mult mai placuta cu doua proteze auditive la urechea care nu are proteza auditiva.
 • Echilibrarea auzului – purtand doua proteze auditive iti reapare senzatia de echilibru in receptie, cunoscut ca efect stereo, in timp ce purtand o proteza auditiva se creaza o senzatie de ascultare intr-o singura ureche.
 • Confort sporit in medii zgomotoase – volumul este dat la minim cand purtati doua aparate auditive. Toleranta este ridicata la sunetele puternice.
 • Reducerea zgomotelor de fond si a fluieratului
 • Ameliorarea tinnitusului – mai mult de 50% din persoanele cu zgomote in urechi au simtit o diferenta purtand doua proteze auditive in loc de o proteza auditiva.
 • Satisfacerea purtatorilor de proteze auditive – un procent de 90% din purtatorii de doua proteze auditive se declara multumiti de cum auz folosindu-se de doua proteze auditive.

Info

Asa cum ne folosim ambii ochi sa vedem clar, ai nevoie de doua urechi sa auzi clar. Inainte sa decizi sa achizitionezi o proteza auditiva, incearca doua proteze auditive si vei simti diferentele si beneficiile oferite de protezele auditive.