Auzul se gustă
Salutare tuturor! Astăzi vom povesti despre ce gust are auzul. Protagoniștii sunt: un pacient vechi pe care îl vom numi Dl. Ion și cea care i-a oferit ajutor, Doctor O. Cei doi sunt de o parte și de alta a baricadei, unul gateste și celălalt gustă. Vin din lumi diferite, Dl. Ion este om simplu de la țară, „singur pe lume” cum îi place să se prezinte, are deja 62 de ani, e trecut prin multe. Este singur, nu are soție și copii, părinții au murit, nu i-a rămas decât o căsuță în comuna natală. Căsuța este singura dovadă că familia dl. Ion a existat, „când și aceasta nu va mai fi, voi fi uitat” – zice Dl. Ion. Cel mai mult îi place să gătească, tradițional – zice acesta;

Doctor O este medic de familie în comuna unde s-a născut Dl. Ion, îi știe pe toți și toate, pentru că profesează acolo de peste 30 de ani. Dl. Ion era tanar și în putere când s-au cunoscut, o ajuta la muncă în curtea dispensarului, om harnic și serios – îl numește doamna.

Credeți în noroc? mă întreaba dl. Ion;

Câteodată... – răspund eu temătoare;

Să credeți! zice domnul;

Cei doi împart acum aceeași casă, nu norocul i-a adus împreună ci starea gravă de sănătate a Dl. O (soțul dnei doctor). Ion este cel ce îl îngrijește, face curat , are grijă de curte și casă și cel mai important, gătește.

  • Mâncarea gătita de Ion , îi dă o stare de bine soțului meu, e terapie! – spune doamna;

El din copilărie a avut probleme cu urechile, otite repetate și netratate la timp, mulți ani s-a descurcat fară să poarte aparat auditiv, dar acum 10 ani s-a prezentat la cabinetul nostru cu o hipoacuzie avansată, tot doamna doctor l-a adus, pe atunci era doar un simplu pacient, acum face parte din familie. 10 ani a folosit același aparat, a avut atât de multă grijă de el până de curând când l-a pierdut.

  • Ar fi mers și astăzi dacă îl mai aveam, aparat bun! – imi spune domnul;

Dupa ce a pierdut aparatul a pierdut și contactul cu lumea din jur, nu putea fi la fel de util, îi lipsea un simț esențial, auzul.

  • Chiar dacă nu auzea, mâncarea ieșea la fel de bună.(zâmbește doamna)

I-am făcut un video control și o audiograma domnului, trecuseră 10 ani de la ultima, am probat aparate, am stat de vorbă și am văzut cum fața zbârcită de timp și greutăți s-a descretit. Ne-a povestit atâtea și ne-a binedispus, acest om simplu, ba mai mult ne-a dat și sfaturi la gătit. Deși am probat mai multe modele, am gustat din toate, sincer, am crezut că vom rămane la primul model de aparat, cu buget cât mai mic. Nu a fost asa, drept răsplată pentru ajutorul său, a primit mai mult decât se aștepta de la cea care îl însoțea. Are la ureche aparat nou, marca Linx3D 7 și o telecomanda RC-3.

Nu știu dacă vă place să gătiți, dar o să adorați comparația dlui. Ion după ce am pornit aparatul:

  • Eu când gătesc, nu gust mâncarea decât la sfârșit, atunci o potrivesc, pun ingredientele pe rând, adulmec mirosul de sub capacul fierbinte, mă îmbie clocotul lor și la sfârsit, cu lingura de lemn, gust. Asta simt acum la dumneavoastră, simt că ați pus toate ingredientele și la final, gustul . E perfect, nu are nevoie de alte potriviri!

Are dreptate, l-am ascultat, l-am cunoscut, i-am făcut teste la ureche, i-am potrivit aparate pe auzul său și la final am dat drumul la sunet. Și „gustul” a fost perfect! Deci auzul se gustă!

Și revenind la noroc, am înțeles că Dl. Ion e un om norocos, e norocos că are pe cineva alături, e norocos că a primit ajutor, e norocos că este apreciat pentru toate lucrurile mărunte pe care le face. E un om important pentru familia doamnei doctor și este apreciat ca fiind parte din familie.

Familia nu leagă doar oameni cu același sânge, familia leagă suflete, familia e cu cei care ne strângem în jurul mesei la cină, familia o poți găsi și la Audionova, o scanteie îți lipseste să crezi că totul va fi bine! Fie că vei cere sau vei oferi , ajutorul vine de unde nu te aștepti! Poate nu credeai că mai poți auzi, îndrăznește!

Noi suntem aici!

Vino să guști!

Andrada Pana,

Audionova Slatina