Ascult zilnic poveti de viață, povești suprinzătoare din viața pacienților mei și mă lovesc la tot pasul de sintagma „aud, dar nu înțeleg” sau „citesc pe buze”.

Povestea mea este despre o doamnă puternică, o învingătoare, care a putut ascunde ani la rând hipoacuzia, s-a ascuns zilnic cu mare greutate acasă, la serviciu, dar și cu prietenii.

Vă intrebati cum?

Vă invit să aflați ce se ascunde în spatele acestei minunate povești de viață.

Vom porni de la imaginea de mai sus. Ce puteți observa?

Creierul nostru „ghicește” ce ar putea fi în imagine. Se folosește de culori, forme și asta ne ajută.

La fel se poate „ghici” subiectul unei discuții și în cazul hipoacuziei, frânturile de sunete, câteva cuvinte, mimică și gesturi, toate se unesc exact ca într-un puzzle și ne ajută să înțelegem imaginea de ansamblu.

Este uimitor cum văzul și auzul se contopesc, iar împreună ne ajută în comunicare.

Sunt oameni care fără aparate auditive pot înțelege ce le spui, citesc pe buze sau, în termeni de specialitate, folosesc labiolectura.

Surprinzător este cum cei din jur aproape că nu realizează ce eforturi depun acești oameni, ce simțuri dezvoltate au și ce simțuri le lipsesc.

Vorbim de auz și de faptul că prin natura noastră ne putem adapta în diferite situații.

Cazul doamnei CC nu este unul singular, sunt mii de oameni care nu acceptă că nu aud și depun mult mai mult efort în discuțiile avute cu partenerii de viață, cu colegii sau prietenii, la televizor sau telefon.

Așa că după aproape 35 de ani, doamna CC realizează că nu mai poate, se hotarăște să treacă pragul cabinetului Audionova și decide să probeze aparate auditive.

Nimeni nu se aștepta ca o zi obișnuită de joi îi va schimba viața pentru totdeauna.

Ce credeți că îmi spune când ajunge la Audionova?

„… aud, dar nu înțeleg… cred că a trecut prea mult timp de când neg, ascund această hipoacuzie, vreau să mă ajutați …” îmi șopteste timid, cu o voce caldă.

Dupa ce am stat de vorbă și am făcut testele necesare, am stabilit ca doamna să probeze mai multe modele de aparate auditive.

Atunci când a început să audă clar toate sunetele din jur, ”s-a speriat”, a sarit de pe scaun și m-a îmbrățișat.

Apoi s-a intors catre sotul dansei, l-a imbratisat si cand acesta i-a soptit ”te iubesc” a inceput sa planga de fericire.

Sute de pacienti ne trec pragul zilnic, dar ochii plini de lacrimi ai doamnei nu îi voi putea uita niciodată.

După o săptămână ne-am întâlnit la primul reglaj.

„E altceva, recunosc! Dacă știam cât zgomot face frigiderul vechi, îl înlocuiam de mult” ne-am amuzat împreună.

„Mi se pare minunat cum în bucătărie cu hota pornită, cu doi copii care se joacă și cu un soț care îmi povestește cum a fost ziua lui de muncă, eu pot auzi, pot înțelege și pot fi prezentă în discuție și în tot ce se petrece în jur. Mi-ați schimbat viața!” îmi povestește cu ochii aproape înlăcrimați.

M-au emoționat cuvintele doamnei pentru că știam că vin din suflet. Prima mea reacție a fost să îmi șterg, discret, o lacrimă.

E incredibil cum poți schimba viața oamenilor cu profesionalism și dăruire.

Viața doamnei CC s-a schimbat radical. Asta s-a întâmplat datorită celor două bijuterii, celor două aparate auditive pe care acum le poartă neîncetat, care fac totul atât de simplu și totodată viața mai frumoasă, învingând astfel hipoacuzia.

Nu i-a fost ușor să învețe să audă din nou, să asocieze sunete cu imagini, dar a reușit, cu răbdare și sprijin din partea noastră și a familiei, așa cum fac zilnic mii de pacienți Audionova.

Hipoacuzia poate afecta nu doar viața celor care sufeă de această afecțiune, ci și a celor din jur, de aceea este important să cerem ajutorul persoanelor dragi și să mergem la un control de specialitate.

Doamna CC este un exemplu, că noi, oamenii, suntem atât de puternici, dar în acelasi timp și atât de vulnerabili.

Să nu uităm să cerem ajutor!

Andrada Pană