Amplificator

Amplificatorul, care reprezinta o componenta electronica importanta a protezei auditive, mareste electronic intensitatea energiei sonore.
Amplificatorul preia un semnal electronic de la microfonul protezei si transmite semnalul amplificat catre receptorul protezei.

Anularea feedbackului

O functionalitate des intalnita la proteze auditive moderne care reduce sau elimina feedbackul cu efecte minime asupra calitatii sunetului oferit de proteza.

Auz rezidual

Capacitatea auditiva care ii ramane unui hipoacuzic.

Gravitatea hipoacuziei

Hipoacuzia este determinata in functie de ceea ce hipoacuzicul nu poate auzi.
In general gravitatea hipoacuziei (HL – hearing loss) este inclusa intr-una din urmatoarele cinci categorii:
– Usoara (intre 25–40 dB HL)
– Moderata (intre 41–55 dB HL)
– Moderata – grava (intre 56–70 dB HL)
– Grava (intre 71–90 dB HL)
– Profunda (peste 90 dB HL)

Incus

Popular este denumit „nicovala”. Nicovala este un os mic, al doilea dintre cele trei oase (oscioare) din urechea mijlocie care transmit sunetul spre urechea interna.

Individualizat

O proteza auditiva care a fost creata special pentru o anumita persoana.
In general, proteza individualizata contine un mulaj sau o carcasa care a fost creata special pentru a se potrivi unei singure persoane.

Intensitatea sonora

Un termen general care exprima intensitatea sau volumul (presiunea) unui sunet in decibeli.

Oscioare

In anatomia urechii cele trei oscioare (nicovala, ciocanelul si scarita) sunt amplasate langa timpan in interiorul urechii mijlocii.
Oscioarele au un rol important, transferand vibratia sonora creata de miscarea timpanului catre urechea interna cu pierderi minime de intensitate.

Otita Acuta Medie

Inflamare a urechii mijlocii, cu declansare relativ brusca; printre simptome se numara inflamarea timpanului si dureri.

Otita medie

Literal, o inflamare a urechii mijlocii, datorata de obicei deficientelor de etansare ale trompei lui Eustache (la baza urechii mijlocii). Daca trompa lui Eustache nu se deschide si nu se inchide corespunzator, lichidul in urechea mijlocie se poate acumula in urechea mijlocie. In anumite cazuri, lichidul se poate infecta cu bacterii.
Otita medie este o boala des intalnita la copii.

Otoscleroza

O afectiune in care oscioarele urechii mijlocii devin imobile datorita cresterii scheletului.
Otoscleroza poate provoca hipoacuzie conductiva.

Ototoxine

Medicamente, agenti caustici sau droguri care pot dauna auzului.
Ototoxicitatea poate provoca hipoacuzie neurosenzoriala permanenta sau temporara.

Otorinolaringologie

Otorinolaringologii sunt medicii specializati in tratarea medicala si chirurgicala a pacientilor cu afectiuni ale urechii, nasului si gatului. De obicei ei sunt numiti ORL-isti.

Urechea interna

Acea parte a urechii, in particular cohleea, care converteste vibratiile mecanice (sunetul) intr-un semnal neural recunoscut de creier.

Urechea mijlocie

Acea parte a urechii care transporta sunetul catre urechea interna, constand din timpan (membrana timpanica), oscioare si cavitatea care le adaposteste.

Canalul auditiv

Componenta urechii prin care sunetul este transmis catre urechea mijlocie.

Canalul semicircular

Organul de echilibru conectat direct la cohlee in urechea interna.

Cerumen

Cunoscut si sub numele de ceara, cerumenul este o substanta protectoare si lubrifianta produsa in canalul auditiv. Ocazional se genereaza suficient de mult cerumen astfel incat sa obtureze integral sau partial canalul auditiv.

Cohleea

Cohleea reprezinta urechea interna.
Ea seamana cu carapacea circulara a unui melc si adaposteste un sistem de tuburi pline cu lichid si cu celule ciliate. Atunci cand celulele ciliate se misca sub actiunea vibratiilor sonore, sunetul este transformat in semnale electrice care pot fi interpretate de catre creier.

Labiolectura

Capacitatea de a intelege vorbirea urmarind buzele vorbitorului si chipul, expresia si gesturile acestuia.

Malleus

Cunoscut si sub numele de „ciocanel”. Un oscior din urechea mijlocie care contribuie la transmiterea vibratiilor sonore de la timpan catre nicovala.

Microfon

O componenta a protezei auditive care aduce sunetul la amplificator in vederea procesarii.
El transforma energia acustica in energie electrica, care este apoi prelucrata cu ajutorul protezei.

Microfon directional

O componenta a protezei ce consta din 2 sau mai multe microfoane si al carui scop este acela de a amplifica sunetele venite dintr-o anumita directie in detrimentul altora. De exemplu, scopul prevazut al microfonului directional este acela de a ajuta hipoacuzicul sa auda mai bine in conditii de zgomot de fond puternic, amplificand sunetele venite din zona din fata purtatorului mai mult decat cele venite din spatele sau.

Mulaj

Un mulaj este un dispozitiv de fixare care este modelat astfel incat sa patrunda in urechea externa si care este conectat printr-un tub de plastic la componenta externa a protezei extraauriculare. Adesea este fabricat din acrilat tare sau alte materiale mai deformabile.
Pentru utilizatorii de proteze, sunetul patrunde in proteza si trece prin mulaj in canalul auditiv.

Scarita

Al treilea oscior al urechii mijlocii. Scarita transmite vibratiile sonore prin fereastra ovala catre lichidul urechii interne.
Scarita este cel mai mic os din organism.

Sistem FM

Sistemele de ascultare FM sunt considerate drept sistem ajutatoare care conlucreaza si sunt conectate la un sistem auditiv.
Un sistem FM este alcatuit dintr-un microfon / transmitator amplasat pe sau langa o zona selectata, sau o alta persoana.
Microfonul / transmitatorul FM transmite sunetul captat catre un receptor FM purtat de utilizatorul protezei. Receptorul FM este conectat la proteza permitand pacientului sa auda microfonul / transmitatorul de la o distanta de pana la 50 de metri sau chiar mai mult in anumite cazuri.

Software de reglaj

Software-ul de reglaj reprezinta un set de instructiuni computerizate pe care le foloseste un acustician specialist in aparate auditive autorizat ca sa programeze o audioproteza pentru un anumit pacient. Scopul acestui program este acela de a ajuta audiologii sa obtina cele mai bune rezultate posibile.
Software-ul de reglaj este de cele mai multe ori particularizat in functie de marca producatoare si nu se recomanda utilizarea lui de o persoana necalificata.

Zgomot

Definitia generala a zgomotului este cea a sunetelor nedorite

Difuzorul

Difuzorul este o componenta a protezei auditive numita si receptor. El receptioneaza semnalul electric amplificat si il converteste in semnal acustic pe care utilizatorul protezei il poate auzi.

Hertz (Hz)

Hertz reprezinta unitatea de masura pentru frecventa (tonalitatea) sunetului. Ea este determinata de numarul de cicluri ale undei sonore pe secunda.
Sunetele inalte, precum cele produse de fluierele politistilor, au o frecventa inalta de cateva mii de cicluri pe secunda.
Sunetele joase, precum cele produse de un tunet indepartat, au o frecventa redusa de doar cateva cicluri per secunda.

Hipoacuzia

Diferenta dintre intensitatea sunetului ce poate fi auzit de un pacient cu deficiente auditive si nivelul standard determinat prin media masuratorilor efectuate pe un grup de adulti. In general este exprimata in decibeli.

Hipoacuzia congenitala

Hipoacuzia prezenta la nastere.
Hipoacuziile congenitale pot fi ereditare, datorate unor infectii sau afectiuni medicale in timpul sarcinii, sau chiar complicatiilor la nastere. Exista si hipoacuzii congenitale a caror cauze nu se cunosc.
Hipoacuziile congenitale se pot declansa pe loc sau intarziat.

Hipoacuzia de transmisie

Hipoacuzia conductiva este cauzata de o problema a urechii externe sau a celei mijlocii care ingreuneaza transferul sunetului catre urechea interna. Ea poate fi temporara sau de lunga durata.
Cele mai des intalnite cauze ale hipoacuziei conductive pot fi acumularea de ceara in canalul auditiv, lichidul din urechea mijlocie (des intalnita la copii) sau vatamari ale oaselor (oscioarelor) din urechea mijlocie.

Hipoacuzie dobandita

Hipoacuzia dobandita dupa nastere (necongenitala).
Zgomotul, afectiunile medicale, virusii, medicamentele ototoxice si inaintarea in varsta, toate acestea reprezinta posibile cauze ale hipoacuziei dobandite.

Hipoacuzie mixta

Hipoacuzia mixta apare atunci cand exista simultan probleme ale urechii interne si ale urechii mijlocii. Ea reprezinta o combinatie intre hipoacuzia conductiva si cea neurosenzoriala.

Hipoacuzie neurosenzoriala

Hipoacuzia neurosenzoriala apare atunci cand celulele neurale ale organului auditiv al urechii interne, cohleea, sunt vatamate. Rezultatele sunt aproape intotdeauna permanente, ireversibile si se dezvolta in timp.
O cauza comuna a hipoacuziei neurosenzoriale o reprezinta inaintarea in varsta si expunerea la zgomote excesiv de intense. Adesea audioprotezarea reuseste cu succes sa compenseze hipoacuzia neurosenzoriala.

Timpan

Denumit si membrana timpanica, el reprezinta un strat aproape transparent de piele aflat la capatul interior al canalului auditiv, aproximativ 4 cm in interiorul craniului.
Timpanul este lipit de alte componente ale sistemului auditiv.
Timpanul vibreaza atunci cand este lovit de semnale sonore si contribuie la transmiterea sunetelor captate de urechea externa catre creier, unde sunetele vor fi analizate si interpretate.

Trompa lui Eustache

Acest tub conecteaza cavitatea urechii mijlocii la nas si gat.
Scopul sau este acela de a normaliza presiunea atmosferica a cavitatii. Functionarea defectuoasa a trompei lui Eustache reprezinta o cauza des intalnita a afectiunilor urechii mijlocii, precum prezenta lichidului in ureche.

Vent / Aerisire

O deschidere optionala minuscula in carcasa unei proteze sau a unui mulaj. Scopul aerisirii poate fi sporirea confortului (normalizarea presiunii/aprovizionarea cu aer proaspat) in canalul auditiv sau gestionarea performantelor auditive permitand unor anumite sunete sa patrunda prin aerisire.

Feedback

Descris uneori ca un fluierat deranjant, unul dintre cele mai des intalnite tipuri de feedback este sunetul care apare atunci cand proteza auditiva nu este montata corect in ureche.
O proteza insuficient etansata permite trecerea sunetelor care au fost deja amplificate de proteza.

Fereastra ovala

Fereastra ovala reprezinta jonctiunea dintre urechea mijlocie si urechea interna. Ea contine suportul scaritei, care actioneaza ca un piston contribuind la deplasarea lichidului in cohlee, un important segment al transmisiei sunetului prin sistemul auditiv.

Frecventa

Termenul utilizat cel mai des in audiologie si acustica si care exprima numarul de repetitii al undei sonore pe secunda. Un sinonim comun pentru frecventa este tonalitatea.
Sunetele de joasa frecventa sunt sunetele de tonalitate joasa.
Sunetele de inalta frecventa sunt sunetele de tonalitate inalta.

Pavilion

Portiunea urechii externe care iese din cap. Principalul sau rol este localizarea sunetului.

Pragul auditiv

Cel mai mic nivel al intensitatii sonore care declanseaza perceptia auditiva.
Pragul auditiv creste odata cu agravarea hipoacuziei.

Procesarea analogica a sunetului

Descrie metoda prin care sunetul trece prin proteza auditiva la tensiuni variabile. Protezele analogice reprezinta un procent mic al pietei relevante si in general nu pot fi programate.
Procesoarele analogice nu au o viteza de operare care sa permita functionalitati moderne si automate precum schimbarea automata a programelor sau managementul automat al feedbackului.

Procesarea digitala a sunetului

Cel mai des intalnit tip de prelucrare a sunetului. Un termen care descrie metoda prin care sunetul este transferat prin proteza auditiva.
In procesarea digitala sunetul este convertit in biti matematici de informatie computerizata si permite procesarea sunetului la viteze ultrarapide. In consecinta, calitatea sunetului este reprodusa mai bine si se pot utiliza tehnici avansate precum schimbarea automata a programelor sau anularea feedbackului.

Proteza auditiva

Un instrument care amplifica sunetul ajutand persoanele care sufera de hipoacuzie.
Ele sunt clasificate in functie de modul de purtare: intraauriculare (in the ear – ITE), in canal (in the canal – ITC), complet in canal (completely in the canal – CIC), extraauriculare (behind the ear – BTE) sau pe corp.

Proteze auditive retroauriculare (BTE – Behind-the-Ear)

Un BTE este un tip de proteza alcatuita din doua componente principale.
Prima dintre ele este corpul instrumentului, asezat discret in spatele urechii.
A doua este mulajul, care este prins de corpul BTE si care sta fixat in canalul auditiv

Protezele auditive in canal deschis

Un sistem de protezare in care canalul auditiv uman este blocat partial de un mulaj standard montat in ureche si un instrument BTE.

Proteza CIC (Completely–In–The–Canal)

CIC reprezinta cea mai mica proteza auditiva existenta.
Acest tip de proteza este adecvat pentru hipoacuzii usoare pana la moderate si este individualizat astfel incat sa se muleze pe canalul auditiv.

Proteze intraauriculare ITE (In–The–Ear)

Proteze ITE individualizate pentru urechea unei anumite persoane.
Asa cum ii spune si numele, protezele ITE sunt montate in interiorul urechii si in general sunt recomandate pentru hipoacuzii usoare – moderate, uneori chiar si pentru cele grave.
Protezele ITE sunt de mai multe marimi, dar in general nu sunt recomandate copiilor deoarece urechea externa si canalul auditiv se afla inca in crestere.